Hajpade Pokémon Go ger motion – kan hjälpa mot depression

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Fenomenet Pokémon är inget nytt. Det första spelet kom 1995, och snabbt fylldes världen av små pokémontränare som letade, bytte och slogs med små monster med namn som Pikachu och Bulbasaur.

Men det är först med det nya Pokémon Go som spelarna måste ge sig ut i naturen för att spela – det är nämligen där alla pokémon finns.

Spelet använder sig av telefonens GPS och kamera för att läsa av var du befinner dig, och anpassa spelet och dess innehåll efter omgivningen. I stället för att styra en figur i telefonen, måste spelarna alltså röra på sig fysiskt i olika miljöer för att upptäcka nya pokémon att samla.

Och av reaktionerna att döma har det gett en del träningsvärk.

 

Andra menar att spelet hjälpt dem med alltifrån depression till ångest och torgskräck, skriver Psychcentral.

https://twitter.com/amyxplier/status/752266024062480386

https://twitter.com/uglycatlady/status/752199426735804421

Och enligt Magnus Lindwall, professor i idrottsvetenskap vid Göteborgs universitet, finns det ett nära samband mellan ökad fysisk aktivitet och bättre psykisk hälsa och självförtroende.

– När det gäller depressioner har fysisk aktivitet lika stark evidens som psykoterapi och psykofarmaka. Det finns gott om belägg för det, det är inte kontroversiellt, säger Magnus Lindwall, som forskat på hur motion motverkar stress.

Av reaktionerna att döma har Pokémon Go för många blivit ett verktyg för just detta. Även om spelet även orsakat en del olyckor, när spelare varit för uppslukade av sina telefoner, är detta klart intressant i tider av skärmtidsdebatter och allt fler stillasittande barn, menar Magnus Lindwall.

– Jag tror att det kan vara ett sätt att nå barn och ungdomar på deras digitala hemmaplan. Kan man leka fram motivation att röra på sig är det jättebra.

Samtidigt höjer han ett varningens finger:

– Letar man pokémon hela natten i stället för att sova eller göra läxan är det såklart inte bra, men där skiljer sig inte det här spelet från de som fanns tidigare.

Pokémon Go finns i dag bara i Nya Zeeland, Australien och USA – där det toppar listan över nedladdade appar – men väntas komma till Europa ”inom ett par dagar”.

Redaktionens tips
Dela på: