Träna hemmaTräningsprogramTräna utomhusVandringYogaMåbra-resan

Generna kan ligga bakom din (o)vilja att träna

10 nov, 2016 
Motivationen kan ligga i generna.
Varför ska det kännas så kämpigt att träna? Enligt amerikanska forskare behöver det inte ha med din personlighet att göra – det kan ligga i generna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Har du svårt att motivera dig ut till motionsspåret eller gymmet? Kämpar du med att känna den där omtalade ”träningsglädjen”? Du är inte den enda som inte hinner, orkar, inte är helt frisk från förkylningen, har fotskav från de nya skorna eller stör dig på den överhurtiga spinninginstruktören. Och nu har forskare vid University of Georgia funnit ännu en möjlig anledning till utebliven träningsvilja: Ditt DNA.

Generna, och då särskilt de som styr dopaminet i hjärnan, kan vara avgörande för hur mycket (eller lite) en person motionerar.

Dopamin är det signalämne i hjärnan som styr kroppens belöningscenter, och som driver oss att söka de lyckorus vi kan känna av mat, alkohol, sex och ja – motion.

Enligt Rodney Dishman, som har gjort flera studier i ämnet, kan mellan 20–60 procent av variationen i mänsklig fysisk aktivitet ärvas via gener, något som han sett hos både människor och andra djur.

Men det finns massvis av smarta knep för att hitta lusten att träna – kolla till exempel in det här.

KÄLLA: American Physiological Society, Hjärnguiden

Så håller du motivationen på topp – hela tiden

Expertens pepptips kan göra halva jobbet!
Expertens pepptips kan göra halva jobbet!

Så håller du Motivationen på topp – hela tiden

Annons