Gå som en pingvin – och undvik att halka

Det är egentligen mycket enkel logik bakom pingvinens gångstil; den håller tyngdpunkten över benen som den har framför sig för att slippa halka.

– En pingvin går ju med hela foten i underlaget och håller inget i handen. Och den är beredd att ”justera sin gång”. Det handlar om att inte hamna med sin kroppsmassa utanför sin understödsyta.

Och pingvinen går ju lite utåt med fötterna också, och så får man en bredare yta, säger Lillemor Lundin-Olsson som är professor vid institutionen för Samhällsmedicin och rehabilitering på avdelningen för sjukgymnastik vid Umeå Universitet och expert på att förebygga fallskador, till SVT.

Tyngdpunkten avgörande

Vanligtvis går vi människor med tyngdpunkten delad mellan båda benen, en riskabel teknik eftersom den tvingar benen att stödja hela kroppen i en vinkel som gör att man lätt faller.

Så satsa på att gå som en pingvin så länge det är halt – och ta det lugnt – bär helst inget i händerna under promenaden och undvik att göra saker som tar ditt fokus, till exempel titta i mobilen.

Tips från PT:n – så tränar du i snö och halka

Några snabbpass är bättre än ingenting nu i jul.

Läs också: Tips från PT:n – så tränar du i snö och halka

Utvald läsning