Forskning: Stora bröst begränsar kvinnors träning

Bröst begränsar kvinnor träning.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Att brösten skumpar när vi rör mycket på oss är knappast någon nyhet – men för kvinnor större med byst kan det vara ett riktigt problem. Faktum är att det i värsta fall kan leda till att den med stor byst helt undviker att träna för att slippa obehaget.

Det visar en australiensk studie, som publicerats i Journals of Science and Medicin in Sports, där forskarna fick följa 355 kvinnor i åldrarna 18-75, med olika bh-storlekar. Kvinnornas byst 3D-scannades och delades upp i grupperna small, medium, large och extra large.

Vad forskarna tydligt kunde se var att kvinnornas aktivitetsnivå minskade ju större brösten var. Kvinnorna med större bröst kände att de blev hindrade från att röra på sig, även när det kom till lättare motion som promenader och simning. Och de kvinnor som var i gruppen extra large berättade att de sällan eller aldrig joggade.

Läs mer: 12 saker kvinnor med stora bröst känner igen sig i

Svårt hitta bra sport-bh

Ett av de stora problemen verkar vara att det är svårt att hitta en bh som ger rätt stöd vid hård fysisk träning. Många av kvinnorna i studien medgav att de använde dubbla bh:ar när de skulle motionera, och vissa har sin vanliga bh under en sport-bh för att försöka maxa stödet.

Forskarna rekommenderade dessa kvinnor att testa vattensporter, då den ändrade gravitationen minskar tyngden från brösten.

I studien kommer forskarna till slutsatsen att bröststorlek måste tas i beaktande när man talar om vad som hindrar kvinnor från att träna. Och för att hjälpa kvinnor att kunna leva ett hälsosamt liv där de obehindrat kan träna och röra på sig, så behövs strategier på samhällsnivå.

Här är några sport-bh:ar med extra stöd:

Sport-bh från Reebok, utan byglar och spännen, men med bra stöd för alla typer av rörelse. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Adtraction)

Sport-bh från Reebok.

Rosa sport-bh från Swegmark, för intensiva träningspass. Vadderade axelband och du kan själv välja om du vill ha brottarrygg eller inte. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Adtraction)

Sport-bh från Swegmark.

Svart-grå sport-bh från Stay in Place, med vadderade kupor och brottarrygg, ger starkt stöd för medelintensiv träning. Läs mer och köp här (reklamlänk från Adtraction).

Sport-bh från Stay in Place.

Sport-bh från Nike, i Flyknit-material utan sömmar. High Support och strategiska ventilationszoner. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Adtraction)

Sport-bh från Nike.

Sport-bh från Casall, perfekt för vinterträning med värmande insida av merinoull. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Adtraction)

Sport-bh från Casall.

Läs mer:

Hitta rätt sport-bh: 8 saker du bör tänka på

Bästa tipsen: Så hittar du rätt sport-behå

11 saker som du nog inte visste om dina bröst

Redaktionens tips
Dela på: