Går du alltid snabbt? Grattis! Då lever du längre

Att vara en person som gå snabbt kan vara en stor hälsofördel!

Är du en av de som suckar besvärat när människorna framför dig på gatan går i snigeltakt? Grattis! Ny forskning visar att du förmodligen kommer att leva längre, skriver Daily Mail. Enligt en studie publicerad i British Journal of Sports Medicine så minskar risken att dö i hjärt-kärlsjukdomar med 20 procent om du går i en normal, medelsnabb takt, detta jämfört med personer som går långsamt.

Läs också: 6 situationer du känner igen om du alltid går fort


Studien, som även Hälsoliv har skrivit om, visar också att de som går i raskt tempo (alltså ännu snabbare än medelsnabbt) minskar risken med 24 procent. Allra störst skillnad är det för personer som är över 60 år och går i raskt tempo, för dem minskar risken att dö i hjärt-kärlsjukdomar med 53 procent. Men vad räknas då som raskt tempo? Enligt en av forskarna bakom studien är det 5–7 kilometer i timmen, men det beror även på hur vältränad du är. Ytterligare ett sätt att avgöra om du går fort är om du blir andfådd och lite svettig.

Läs också: Överläkaren: Därför är promenader bästa medicinen! 

I studien jämförde forskarna dödsorsaker för 50 000 personer som tidigare fått uppge hur snabbt de brukar gå. Man tog även hänsyn till saker som deltagarnas kön, ålder och BMI.

Foto: IBL

Artikeln publicerades först på Baaam.