TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Forskare: Vi sitter oss till ohälsa och övervikt!

03 nov, 2011 
Så påverkas kroppen av ditt stillasittande.
Läs mer om den senaste forskningen kring vårt stillasittande liv. Du kommer garanterat börja skruva på dig!
Annons

Du sitter säkert på kontorsstolen när du läser det här. Och hur känns det egentligen? Börjar baken ömma? Är korsryggen ihopklämd, och hur är det egentligen med blodtillförseln i låren? Antagligen skulle du må bra av att resa på dig, om inte annat så efter du tagit del av den senaste forskningen. Flera studier pekar nämligen på att vi sitter oss till direkt ohälsa.

”Att sitta för mycket är lika hälsofarligt som att röka”

Många av oss sitter ner merparten av arbetstiden, för att sedan sitta på vägen hem från jobbet i en bil eller på en buss. Väl hemma sätter vi oss för middag – och tillbringar i värsta fall resten av kvällen sittandes framför tv:n.

Forskare i USA varnar nu för att sittandet skadar vår hälsa, och du som lyckas klämma in promenader och motion i agendan är heller inte ute ur riskzonen.

– Att sitta för mycket är en lika stor hälsofara som att röka, menar amerikanske läkaren Marc Hamilton vid Pennington Biomedical Research Center.

Annons

Våra kroppar är gjorda för att vara i rörelse. När kroppen tvingas vara still i en sittande position påverkas hälsan på många sätt.

Ämnesomsättningen påverkas

Ämnesomsättningen sjunker drastiskt när vi sitter. Det beror på att lipoproteinlipaserna, det enzym som spjälkar fettet från maten vi äter, inte frigörs i samma utsträckning som i en kropp i rörelse.

Fettet stannar istället kvar i kroppen och lagras i depåer. En stillasittande dag på jobbet kan minska enzymaktiviteten med upp till 95 procent, förklarar Marc Hamilton, som studerat hur ämnesomsättningen förändras hos djur som är stilla kontra djur som  får röra sig fritt.

Hamilton menar att personer med övervikt bör se över hur mycket de sitter under dagen, eftersom detta påverkar vikten i större utsträckning än de motionspass och dieter som syftar till att få bort de oönskade extrakilona.

– De biokemiska reaktioner som avtar på grund av ett stillasittande liv är helt andra än de som aktiveras vid träning, säger Hamilton.

Annons

Påverkar vikten

Hamilton får stöd av James Levine, läkare och fetmaforskare vid the Mayo Clinic i USA. I en tidigare genomförd studie lät Levin registrera testdeltagarnas rörelsemönster. Samtliga personer åt en likvärdig kost, men ena delen av gruppen var överviktig medan den andra hälften klassades som normalviktig.

Resultatet visade att de normalviktiga testdeltagarna satt 120 minuter mindre per dag jämfört med de överviktiga deltagarna. Genom att bara stå, gå och ”existera” utan stol eller soffa påverkas både ämnesomsättning och därmed vikten, menar Levine.

Tänk på ryggen

Att sitta i en låst position för länge påverkar också ryggen. I en stående eller gående position håller både muskulatur och skelett upp din vikt. I sittläge blir det istället bäcken och nedre delen av ryggen som ska hålla upp kroppen.

Din naturliga S-kruva, som ryggen formas efter i upprätt läge, blir istället till ett C. Något som på sikt kan orsaka såväl dålig hållning som ryggproblem.

Annons

Res på dig – och lev längre

I en amerikansk studie publicerad i the American Journal of Epidemiology förra året fick stillasittande livsstilar stort utrymme. Där visade undersökningar att kvinnor som satt 6 timmar eller mer varje dag löpte 2,7 gånger större risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Oavsett hur mycket de tränade eller vägde.

Den australienska undersökningen, där David Dunstan undersökte sambandet mellan tv-tittande och dödlighet, är inne på samma spår. Dunstan analyserade data från 9 000 landsmän och kom till slutsatsen att varje timme framför tv-apparaten kan förkorta livstiden med upp till 11 procent. Studien väckte enorm uppmärksamhet när den publicerades i tidskriften Circulation.

Källa: Health.com, Prevention, NY Times

BILD: Thinkstock

Annons