TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Forskare: För hård träning gör hjärnan utmattad

01 nov, 2019 
För hård träning gör att hjärnan funkar sämre.
Många läkare och forskare vurmar för träningens positiva effekter på hjärnan – men det gäller att inte träna för hårt, visar en ny studie. Då riskerar du att bli hjärntrött stället.
Annons

Att ett hårt träningspass får en att känna sig helt slut efteråt är ingen nyhet – eller ens konstigt. Kroppens muskler har fått jobba hårt, och det är också genom hårdare träningspass som du blir starkare.

Men oftast heter det att träning är bra för hjärnan, att det hjälper mot stress och att du blir mer alert mentalt efter ett träningspass. Nu utmanar en ny fransk studie det här påståendet – eller åtminstone sätter ramar för det. Enligt studien, som publicerats i Current Biology, kan hård träning nämligen göra dig hjärntrött och påverka din kognitiva förmåga negativt.

I undersökningen deltog 37 manliga triatleter, där vissa fick fortsätta sin träning som vanligt, medan de andra fick öka sin träningsintensitet med hela fyrtio procent.

Efter tre veckor gjordes bland annat kognitiva tester, som visade att de deltagare som fått träna extra hårt hade försämrade resultat – särskilt när det kom till att fatta beslut.

Annons

Träningen gjorde hjärnan trött

De deltagare som tränade hårdare visade sig välja snabba belöningar före belöningar som skulle ge mer på längre sikt, samtidigt som de agerade mer impulsivt. Orsaken tror forskarna kan vara att högre nivå på träningen också kräver större kognitiv kontroll, vilket till slut gjorde den del av hjärnan som fattar beslut, den laterala prefrontala regionen, fick svårare att aktiveras och därför började prestera sämre.

Det här är en viktigt studie, menar forskarna, för att det bevisar att utmattning verkligen får hjärnan att fungera sämre och den drabbade att fatta andra beslut än den gjort om den var mer utvilad. Något som inte bara kan ha betydelse på individnivå, utan även vara värt att ta på allvar i politiken, rättsväsendet och ekonomiskt beslutsfattande.

Källa: Science daily, Current Biology  Foto: TT

Läs mer:

Gruppträning är det bästa för hjärnan – här är topplistan

6 knep för att klara träningen under en depression

Anders Hansen: 5 sätt din hjärna boostas av träning

Annons