Träna hemmaTräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

PT:ns favorit: Övningen som ger dig starkare mage och rygg

28 okt, 2023 
Gör dig redo för att kasta dig ut i en härligt effektiv ryggövning – där hela bålen får jobba!
Vår PT, Sandra Hiort, visar hur du gör.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Många har problem med nacke, axlar och rygg. Inte minst för att vi varierar oss för lite i vardagen när det kommer till rörelse. Vi kanske har stillasittande jobb, eller jobb där vi står eller går mycket men upprepar ungefär samma rörelser. Då är det extra viktigt att ta rörelsepauser – men också att styrketräna. Bålen är särskilt viktig och ryggen ska vi inte heller glömma bort.

Med en stark bål blir vi starkare i andra rörelser vi gör – oavsett om vi springer, sträcker oss efter ett glas högt upp i ett skåp eller tar ett skutt upp för en trottoarkant. En jättebra övning för just rygg och bål är fallskärmshopparen.

Så här gör du – PT:n visar

1. Ligg på mage med böjda ben och armar, i fallskärmshoppar-position. I den här övningen ska du tänka på att jobba med bålen, spänn till magen ordentligt.

Annons

2. Lyft armar och ben från golvet, håll kvar en stund, kom ner. Vill du göra övningen enklare kan du jobba bara med att lyfta överkroppen eller underkroppen istället för båda samtidigt.

3. Avsluta övningen med att lyfta överkroppen, sträcka armarna bakåt och jobba sida till sida där handen går mot knät på var sida.

Foto: Peter Assarsson

Annons