TräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Är sex bättre än styrketräning?

14 aug, 2013 
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga:

Jag har läst att en timmes sex ska vara fyra gånger mer effektivt än en timmes styrketräning. Stämmer det att man förbränner cirka 150 fler kalorier när man har sex än när man styrketränar? Det låter galet! Finns det i så fall andra träningsformer som bränner mer? Vad är det som avgör förbränningen?

Nyfiken

Svar:

Antalet kalorier som man förbränner under en aktivitet beror till stor del på hur många stora muskler som man jobbar med samtidigt. Ju fler stora muskler som arbetar i stora rörelser, desto fler kalorier förbränns.

Vill du maxa förbränningen under exempelvis en minut, kör på allt du kan! Vill du maxa förbränningen under en timme, sänk tempot något så att du orkar vara aktiv hela tiden ut. Här förbränns visserligen färre kalorier per minut, men i gengäld håller du ju på en hel timme, vilket ger en högre total kaloriförbränning.

Visst förbränns en hel del kalorier, och därmed fett, när man har sex. Hur mycket energi som förbrukas beror på hur ”intensivt” sex man har – avseende muskelarbete. Under vissa kortare sekvenser av älskogen kan man komma upp i samma kaloriförbränning som när man tränar intensivt. Men för de flesta innebär en timmes sex en hel del mys och lugnare aktiviteter. Det vanliga är nog att intensiteten varierar starkt medan man älskar. Det är få som håller ett konstant och högt fystempo under hela älskogen.

Annons

Det är viktigt att fundera över vilka effekter som man är ute efter. När man har full fokus på exempelvis styrketräningspasset blir träningen automatiskt mer effektiv – och då får man maximal förbränning. Sex har man ju inte för att gå ner i vikt eller för att bygga upp kroppen. Därför utmanar man inte musklerna på samma sätt som när man är på gymmet.

För den som vill optimera förbränningen under ett pass är konditionsträning allra bäst. Konditionstränar du under 60 minuter gör du av med fler kalorier än om du styrketränar under samma tid. Effektiv konditionsträning får du av att jogga, simma och cykla.

Katarina

Annons