Träna hemmaTräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Är plankan bästa övningen för magen?

01 jan, 2016 
Sofia Åhman
Är plankan bästa övningen för magen?
Är plankan verkligen den bästa övningen för magmusklerna? Här är träningsexperten Sofia Åhmans svar!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Jag blev tipsad av en träningskompis att köra plankan för utveckling av magmuskulaturen. Den ska tydligen vara jättebra påstod hon. Hur länge ska man hålla plankan? Är det den bästa övningen för magen?

Pia
Svar: Plankan är en bra övning för att träna upp stabiliteten och den statiska magstyrkan, men den är en basövning. När man väl kan hålla plankan i 45–60 sekunder tycker jag det är dags att gå vidare och utmana kroppens stabilitet i rörelse.

I både vårt vardagsliv och när vi idrottar så vill vi att kroppen ska vara stark och stabil när vi rör på oss. En stark kärna gör att vi kan skapa rörelser utan att falla och skada oss. Det är ju trots allt då vi behöver stabiliteten, inte när vi står stilla. Därför tycker jag att man ska röra på sig i plankpositionen. Testa de här varianterna:

* Lyft ett ben eller en arm när du står i plankan. Försök att inte rotera kroppen.

* Sätt fötterna eller underarmarna på en pilatesboll när du står i plankan. Håll balansen.

Annons

* Kör armhävningar. Då får du magträningen på köpet.

Vilken som är den bästa magövningen beror såklart på hur stark man är. Gör det ont i ryggen när du utför övningen bör du välja en lättare variant.

Här är en av mina favoriter:

Stå på knä (eller fötter om du vill ha ett tungt alternativ) och vandra sedan framåt med händerna så långt fram du kan. Ju starkare du är, desto längre fram kommer du med händerna. Undvik att svanka och håll ryggen i normal kurvatur. Vänd sedan tillbaka.

Alla balansövningar är också bra för magens djupare muskulatur. Varva övningar och lek med balansen så får du en vältränad mage med bra stabilitet.

Sofia Åhman

Annons