Är det värt att löpträna om jag är överviktig?

Fråga: 

Jag är en 58-årig kvinna som undrar om det är relevant att börja jogga eller löpträna. Hur går jag i så fall till väga? Jag väger 80 kilo och är 157 cm lång.

Carina

 

Svar:

Vad kul att du är sugen på att börja jogga. Löpning är ju ett väldigt tidseffektivt sätt att träna konditionen på, men det är också ganska påfrestande för kroppen, speciellt när man väger lite mer. Prova dig fram, men var noga med att skynda långsamt. Det är viktigt att sakta vänja kroppen vid belastningen för att undvika skador.

Mitt förslag är att du börjar med gågging. Det innebär att du blandar gång och jogging, och det är ett perfekt sätt att vänja senor och ligament vid den ökade belastningen.

Så här gör du:

Promenera 10 minuter som uppvärmning. Jogga sedan i 1 minut och gå i 2 minuter. Upprepa 5–10 gånger och avsluta sedan med 5 minuters lugn promenad. Allt eftersom du blir bättre tränad kortar du gångtiden och förlänger joggingtiden. Du kan också öka antalet intervaller eftersom.

Se till att du har bra skor som ger dig rätt stöd och stötdämpning. Prova gärna ut ett par i en sportbutik, de är duktiga på att hitta rätt sko till just dig.

Får du ont av träningen finns det andra mer skonsamma sätt att träna konditionen på. Prova gärna stavgång (gärna i backe), cykling, simning eller konditionsmaskiner. Det är också en bra idé att variera sin konditionsträning, så att man inte alltid kör samma sak.

Vill du träna i grupp så föreslår jag danspass, spinning, indoor walking eller vattengympa. Det är kul att träna tillsammans och omväxling förnöjer.

Sofia

Utvald läsning