Ann Wilson: Så fuldansar du dig till bättre hälsa

Ann Wilson om fuldans.
TV: Ta hand om dig och öka ditt välbefinnande
0:48

Efter reklamen: TV: Ta hand om dig och öka ditt välbefinnande

(0:48)

Slå på ljud

Alla mår bra av att dansa, inte bara kroppen blir stark utan hela sinnet. Det visar en rad studier. Äldre personer som dansar har till exempel friskare hjärnor än de som inte dansar.

– Jag har jobbat med människor som drabbats av Parkinson. När de hör starkare rytmer som tango ser man en tydlig förändring i rörelserna. De får ett annat lugn, säger Ann Wilson, Let’s Dance-domare och dansinspiratör.

Så försök få in mer dans i livet. Det behöver inte vara så märkvärdigt. Fuldans i köket funkar också.

– Tänk på alla ursprungsbefolkningar som dansat för att uttrycka sina känslor och för att skapa sammanhållning i en grupp sedan tidernas begynnelse. Det är kopplat till att må bra på så många nivåer.

Ann Wilson själv dansar jämt – och använder det som träning.

– Jag har alltid dansat. Inte minst när min son var nyfödd och jag inte kunde träna som jag ville. Då dansade jag med honom i armarna och i babysittern, säger hon.

Greta Thunberg dansar och sjunger för första gången på scenen – se klippet

Här är hennes bästa tips för att få in mer dans i vardagen. Börja med att jobba lite på hållningen, inte för att det är snyggt utan för att det är bra för att ryggen ska hålla:

Fixa hållningen!

Ställ dig mot en vägg med skuldror och hälar direkt mot väggen. Tryck sedan naveln bakåt mot väggen och känn hur din hållning förbättras. Rulla fram vikten lite på fotbladet och andas lite ytligt till en början och arbeta gradvis ned andningen i magen. Öva dig på andningen – det är lätt att missa att andas när man drar in magen.

Fatta mod!

Tycker du det känns pinsamt att dansa? Fråga dig själv: Vad är det värsta som kan hända? Att du tar ett felsteg? Släpp självkritiken och sätt på en cha-cha eller en salsa. Det är lätta rytmer som passar alla i familjen. Ni behöver inte dansa två och två, utan kan dansa solo, eller varför inte på led i vardagsrummet?

Hitta din powerlåt!

Hitta en låt som gör dig stark, din Eye of the tiger som Sylvester Stallone tränade till i Rocky. Hitta sedan en takt i den låten och skapa din egen dans. Känn hur rörelsen väcker alla lyckohormoner i kroppen.

40 enkla små saker som gör oss lyckliga – njut av det lilla och må bra i stort

Fuldansa mera!

Människor har sedan tidernas begynnelse dansat för att uttrycka sina känslor och för att skapa gemenskap. Dans är kopplat till att må bra på så många sätt. Så våga släppa loss hemma i köket – det blir feelgood på alla nivåer.

Stuffa i köket!

Sätt på musiken och utmana dig själv. Dansa fram och tillbaka. Packa in saker längst ner och högst upp i skåp och kylskåp. Så du får krypa ihop, respektive sträcka på dig. Glöm inte magmusklerna, om du gör fel kan du få problem med korsryggen.

Höftrulla i badrummet!

Passa på att göra rullande höftrörelser när du borstar tänderna. Rulla från en fot till den andra, glöm inte att stötta med magmusklerna. Funkar också att göra samtidigt som du lagar mat.

Sväng på promenaden!

Sätt på bästa musiken i lurarna och gå ut. Håll ett tempo som passar dig, ta några extra danssteg till musiken ibland och om det känns rätt i kroppen: Börja springa. Fysisk rörelse och musik är det bästa för hjärnan.

Foto: TT

Prioritera ditt eget välmående i MåBra:s self care-kalender. Allt du vill veta om kampanjen hittar du här!

Se också: Tre anledningar till varför optimister har bättre hälsa
1:11

Efter reklamen: Se också: Tre anledningar till varför optimister har bättre hälsa

(1:11)

Slå på ljud

Utvald läsning