3 saker du aldrig ska göra under ett träningspass

kvinna snörar på sig träningsskorna

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

1 Stressa dig igenom övningarna

Ibland har vi lite mer bråttom och kan inte lägga hur mycket tid som helst på passet. Men låt inte tiden få dig att stressa dig igenom dina övningar med dålig kvalitet. Att skynda gör bara att du inte får ut lika mycket av träningen, att ditt pass inte blir lika effektivt, och dessutom riskerar du att skada dig.

Har du dåligt med tid så gör hellre få övningar – med bra teknik rakt igenom. Eller satsa helt enkelt på ett kort och snabbt träningspass.

2 Stretcha statiskt mellan intervaller

Att stretcha mellan intervaller kan vara bra – så länge du fortsätter röra på dig samtidigt, alltså stretchar dynamiskt. Men att stretcha statiskt, det vill säga hålla still i en stretch, mitt i ett träningspass är inte det bästa. Det finns studier som visar att statisk stretch före träning kan öka skaderisken, och ha negativ effekt på träningen.

Om du vill stretcha under passet så gör det alltså dynamiskt, håll dig i rörelse, och spara den statiska stretchen till efter passet – då du kan njuta av den i lugn och ro.

3 Låta mobilen distrahera dig

Få saker kan fånga vår uppmärksamhet, och behålla den, så mycket som att börja scrolla i mobilen. När det är träning så är det träning – håll full fokus på vad du gör och låt mobilen vänta hela passet.

Om du till exempel tränar ett intervallpass och kollar mobilen under den säg halva eller hela minut du ska vila mellan intervallerna är risken stor att det blir en tre minuter-vila istället.

– Med tiden kan det här ge negativa effekter på din utveckling, uthållighet och kaloriförbränning under passet, eller helt enkelt göra det svårare att nå dina mål, säger PT:n April Whitney, till Livestrong.

Det enda du bör använda mobilen till, om den ändå är med under passet, är att ställa in tidsintervallerna så du vet när det är dags att köra igång igen.

Foto: TT

LÄS MER:

3 övningar du aldrig ska göra efter ett träningsuppehåll

5 missar du vill, och lätt kan, undvika före ett träningspass

Dietisten: Så äter du rätt före och efter träningen

Redaktionens tips
Dela på: