7 saker du inte ska göra före träningspasset

Vill du få ut det mesta av ditt träningspass, oavsett om det är en runda i joggingspåret eller hård press i gymmet, så gäller det att du ger dig själv de bästa förutsättningarna.

Förutom en god natts sömn, att du är frisk och inte alltför stressad finns det några – betydligt mer otippade – saker du ska tänka på innan träningen.

Här är några saker du ALDRIG ska göra innan du tränar.

Läs också: Träna dig starkare och slankare – på bara 6 veckor!

 

1. Ta en öl

Det kanske säger sig själv att det är en dålig idé att komma till gymmet packad. Men visste du att även ett glas öl eller vin till lunchen kan sabba kvällspasset?

Det beror på att alkohol gör dig lite tröttare, ger sämre motorik och sänker ditt blodsocker vilket gör att du kan känna dig yr om du kör för hårt.

 

2. Dricka mycket vatten

Ska du exempelvis springa ett långpass och inser att du bara druckit en kopp kaffe på hela dagen kanske du börjar häva i dig vatten för att snabbt jämna ut.

Men det är en jättedålig idé. Förutom att det är obehagligt och gör dig kissnödig är risken att du börjar må illa under passet, och vips är träningen förstörd!

Läs också: Så ökar du din förbränning – utan att träna

 

3. Ha sex

En snabbis är väl okej, men en längre intim stund fungerar som ett träningspass i sig, vilket kommer leda till att du känner dig utpumpad redan när du kommer till gymmet.

Är du trött, utmattad och energilös kommer träningspasset inte att ge dig någonting.

 

4. Stretcha

Vill du ägna dig åt statisk stretching (när du intar en stretchposition och håller kvar den en stund) så gör det helst EFTER passet.

När du stretchar drar du ut musklerna – och när du tränar vill du att de ska dra ihop sig, vilket de gör bäst när de är varma. Vill du stretcha före passet, gör det med små, gungande rörelser.

Läs också: Bli av med depressioner genom att träna mer

 

5. Sova

En tupplur på 20-30 minuter kan vara ett utmärkt sätt att ladda batterierna innan ett hårt träningspass. Studier visar att man blir bättre på att fokusera och att energinivåerna blir bättre.

Men sover du längre än så, kanske ett par timmar, är risken att du vaknar och känner dig ännu tröttare och segare än när du lade dig.

 

6. Bälja i dig kaffe

En kopp kaffe eller annan koffeinrik dryck strax före träningen kan skärpa ditt fokus och ge dig lite effektivare energiförbrukning. Men för mycket riskerar istället få ditt hjärta att rusa, göra dig illamående och yr och ge dig ångest.

Inget av dessa symptom kommer att hjälpa dig träna hårdare.

Läs också: PT:n: Därför ska du träna mindre för mer resultat

 

7. Äta lunchbuffén

När du ska köra ett hårt styrkepass vill du kanske inte göra det på tom mage – du behöver all energi du kan få. Men att äta tills du är sprickfärdig och sen gå direkt till gymmet är en dålig idé!

Du riskerar att känna dig illamående och få magkramper. Och när du har ätit för mycket kommer kroppen att skicka blodet till magen för att ta hand om magen och lugna magen, snarare än att skicka det till de hårt arbetande musklerna – vilket kommer att göra att du känner dig svag.

Källa: Iform, Muscle & Fitness

Foto: Thinkstock

 

En timmes löpning ger 7 timmar längre liv!

Löpning förlänger livet.

Läs också: En timmes löpning ger 7 timmar längre liv!

 

 

Utvald läsning