TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

7 enkla tips: Så hittar du löparglädjen

27 maj, 2019 
AvNina Jakobson
Lycklig kvinna springer.
Släpp prestationskraven och gör löprundan till ett äventyr! Det är maratonfantasten Carmen Wargborns bästa knep för att börja älska löpning.
Annons

Carmen Wargborn, 42 år, började med löpning på allvar för sex år sen. 

– Det var först då jag fattade grejen med att springa och vad det kan göra med en. Nu är det min stora passion och jag försöker dela med mig av den glädjen till så många människor som möjligt.

Innan dess hade hon varit ute och joggat ibland, men aldrig hittat glädjen i löpning. 

– Jag hade bara sprungit ganska korta sträckor och med fel mindset, som att jag måste göra det här, jag springer för att gå ner i vikt eller för att alla andra gör det. 

Men när Carmen började springa lite längre hände något.

– Jag upptäckte att jag efter ett antal kilometer fick en enorm kontakt med mig själv. Bruset i det stressade livet skruvades bort, som när man finetunar en radio som brusar. 

I dag ser Carmen löpningen som en lyxig egenstund att njuta av. På de sex åren har det hunnit bli sju maratonlopp. 

Annons

– Det är någonting med maratondistansen som är så ouppnåeligt, som en dröm, och varje gång jag klarar det blir jag så stolt över prestationen. Det är som en drog, man vill bara ha mer. Nu har jag börjat samla på maratonlopp och gjort en bucketlist över vilka jag ska springa och när.

Vill du också känna det där suget efter löpning? Följ Carmens Wargborns 7 bästa tips för hur du kan hitta ren och skär löparglädje!

Carmen Wargbornt tipsar om hur du kan hitta löparglädje.
Carmen Wargborn tycker att löpning är en en lyx för både kropp, själ och hjärna.

1. Testa figure running

– Det handlar om att försöka springa en figur, den finns massor av exempel på nätet. Använd dig av en app eller klocka som ritar upp sträckan du har sprungit och försök springa i till exempel en perfekt stjärna eller något annat roligt. Det finns också en gratisapp, Shaperunner, med färdigritade kartfigurer i flera svenska städer där man kan springa som en dinosaurie, sparkcykel eller väderkvarn till exempel.

Annons

2. Tänk på löpningen som att du tar hand om dig själv

– Löpning är en lyx för kropp, själ och hjärna. Det är ett sätt att vara snäll mot och hjälpa sig själv. Vi är ju gjorda för att vara ute och springa. Det skapar en känsla av att vara här och nu. Ofta hittar jag lösningar på problem och nya kreativa idéer under mina löprundor. 

3. Släpp prestationskravet

– Det handlar inte om att vara bra, det handlar om att må bra. Man kan lätt bli stressad av att titta på sociala medier, och se att vissa drivs av längd och tid, men det ska inte vara en prestationstävling. Tänk på att man mår lite bättre av att springa lite grann än att inte göra det alls.

4. Anmäl dig till ett lopp! 

– Jag springer nästan bara ensam. Jag vill att det ska vara min lyxiga egentid och jag vill få bort bruset. Men när det handlar om lopp upplever jag något annat. Då är man är del av en större gemenskap där alla försöka ta sig från A till B, från start till mål. Man behöver inte prata med någon, men bara att vara tillsammans i den här utmaningen och att göra den tillsammans är en unik upplevelse. 

Annons

– Alla lopp sker bara en gång under den dagens unika förutsättningar. Jag samlar på de unika upplevelserna, på olika lopp. De är för mig belöningen för träningen, att jag vet att kroppen klarar av att springa loppet. 

5. Gör löpningen till ett äventyr

– Jag har ingen standardrunda som jag springer, utan jag samlar på olika miljöer, nya banor, nya rundor. Jag tittar på google maps och kollar var jag kan springa och uppleva något nytt. Det är kul att komma på en ny stig i skogen eller på en ny gata i staden du alltid bott i. Alla gillar äventyr. Det blir en rolig upplevelse, en present till sig själv.

6. Hitta rätt skor

– Det är jätteviktigt med bra skor. De är den enda utrustning du behöver, och det är värt att lägga tid och kraft på att hitta skor som passar just dig. Hela upplevelsen blir annorlunda med rätt skor. Ta hjälp av expertisen, det är gratis på bättre butiker för löparprodukter.

Annons

7. Spring inte bara

– Tänk på att få in allsidig kompletterande träning för att hålla dig skadefri. Det kan vara simning, yoga, stretching eller coreträning, det just du behöver. Jag upplever att jag måste göra kompletterande grejer för att hålla hela kroppen stark. Se den här träningen som en bonus för att du ska må ännu bättre som människa.

Foto: TT, privat

Vinn en startplats i Ramboll Stockholm halvmarathon 2019

Vi har fem startplatser till Ramboll Stockholm halvmarathon lördag den 7 september att tävla ut, värda 650 kronor/styck. Allt du behöver göra är att svara på frågan nedan samt ge ditt bästa tips för maximal löparglädje! Svara senast den 31 maj. Vinnarna kontaktas på mejl samt listas här. De vinnande tipsen kan också publiceras av Ramboll Stockholm halvmarathon.

TÄVLINGEN ÄR AVGJORD!

 

Vinnarna är:

Therese Rowa, Uppsala

Lina Martin, Stockholm

Sara Moberg, Karlstad

Jenny Maaruf, Enebyberg

Sara Rosell, Finnspång

 

Läs mer:

Charlotta: ”Löpningen hjälpte mig ur depressionen”

Bucket list: 9 lopp för dig som gillar vin, löpning och resor

Så ska du äta för att maxa din löpning

Annons