TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Kost & träning: 5 saker alla pratar om just nu

07 nov, 2022 
AvSandra Hjort
Sandra Hiort och en solros
Häng med i de senaste trenderna när det gäller kost och träning. Vår redaktör Sandra Hiort håller oss uppdaterade.
Annons

Solrossmör och positiv pepp på armen - det är några av de allra hetaste snackisarna inom kost och hälsa just nu. MåBra:s PT och kost- och träningsredaktör Sandra Hiort listar här fem saker på allas läppar.

Se också: Så signalerar din kropp att du behöver äta mer näring

Så signalerar din kropp att du behöver äta mer näring – 8 teckenBrand logo
Så signalerar din kropp att du behöver äta mer näring – 8 tecken

1 Solrossmör

Solrossmör är nya trenden efter jordnötssmör och andra nötsmör. Solrossmör har liknande egenskaper som nötsmör men kan vara alternativ för nötallergiker. Glasstillverkarna Ben & Jerry’s har bland annat använt det i vegansk glass.

Solrosfrön

2 Positiv pepp på armen

Behöver man extra pepp att röra på sig så ÄR en smartklocka eller stegräknare ett effektivt hjälpmedel, konstaterar australiensiska forskare. Att hålla koll på sin träning med hjälp av sådant ska kunna inspirera till att gå upp till 40 minuter mer om dagen. Forskarna menar också att de inte hittade några negativa effekter, som att man får dåligt samvete om man inte rör sig. Bara positiva.

Annons
En kvinna som kollar på klockan

3 Ett ägg om dagen är bra för hjärtat

Att äta upp till ett ägg om dagen kan bidra till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Måttlig äggkonsumtion ska enligt forskarna öka mängden hjärthälsosamma metaboliter i blodet. Det här ska i förlängningen hjälpa att rensa kolesterol från blodkärlen och på så sätt skydda mot blockeringar som kan ge hjärtinfarkt och stroke.

Ett stekt ägg format som ett hjärta

4 Träna rätt som vegan

Att styrketräna kan vara extra viktigt om man är vegan. Veganer kan riskera att drabbas av benskörhet. Men en ny studie konstaterar att veganer som lyfter vikter har starkare ben än veganer som tränar annat, som cykling eller simning till exempel. Det är förstås inte bara veganer som ska styrketräna – det gör oss alla gott!

Annons
En kvinna på gymmet

5 Många känner sig tyvärr obekväma på gymmet

En ny undersökning visar 11 procent är rädda för att någon ska skratta åt dem när de tränar och att 50 procent känner sig obekväma på gymmet. (Ge det en chans, snart känner du dig hemma, säger vi.)

Källa: YouGov/Herbalife Nutrition, HealthDay News, US News, Science Daily

Foto: Peter Assarsson, TT

Annons