2 minuter över? Läge för en motions-snabbis!

Visst hinner du träna, även när tiden är knapp! På bara några minuter kan du trimma formen och förbränna överflödsfett. Katarina Woxnerud tipsar om övningar som både bränner fett och bygger muskler – på superkort tid!

Jag hinner inte. Det är ursäkten nummer ett när det gäller att inte träna. De tre orden dödar motivationen och gör det onödigt svårt att komma i gång.

Men faktum är att vi alla har lika många timmar på dygnet, skillnaden är att vanemotionärer prioriterar annorlunda – och att de är skickliga på att ta vara på småstunder till aktivitet och rörelse även när tiden är knapp.

Man behöver inte lägga jättesjok av tid på motion, korta pass kan ge stora effekter, även om passen bara är på några minuter. Det viktiga är att du utmanar kroppen rejält och regelbundet.

– För att bygga muskler och förbättra konditionen behöver du ta i lite extra så att hjärtat får pumpa hårdare och så att du aktiverar musklerna mer än de är vana vid, förklarar Katarina Woxnerud, personlig tränare i MåBra.

– När du har ont om tid går det bra att dela upp träningspasset. Har du 10 eller 15 minuter över? Kanske bara fem eller ett par minuter? Kolla vad du kan göra på den korta tiden!

Muskler som inte används förtvinar. Men bara några minuters belastning gör att du bevarar din styrka. Lägger du regelbundet in flera tvåminuterspass under dagen kan du till och med bygga upp kondition och muskler, förutsatt att du gör det regelbundet, flera gånger i veckan.

Tänk på att all rörelse är bättre än ingen!

För bäst effekt variera mellan konditions- och muskelövningar. Och variera mellan övningar för olika muskelgrupper. Ena dagen kan du köra övningar för exempelvis överkroppen, nästa gång väljer du benövningar.

4 kvicka konditionshöjare

Hoppa rep
Variera mellan jämfota hopp, springhopp och enfotshopp.

Utfallshopp

Ta ett långt kliv framåt med ena benet, sjunk ner i friarställning. Hoppa upp och sjunk ner med andra benet framåt, hoppa upp och fortsätt hoppen i två minuter.

Utfallsgång

Ta ett långt kliv framåt med ena benet, sjunk ner i friarställning och upp igen. Kliv fram med andra benet, sjunk ner och fortsätt så i två minuter.

Spring i trappa eller backe
Spring uppför och gå nerför så många gånger du hinner på två minuter.

… och 4 snabba styrkestärkare

Knäböj vid stol – Bra för benen och rumpan!

Gör så här: Stå bakom stolen och placera händerna på ryggstödet. Sjunk ner långsamt i en djup nigning. Vänd långsamt uppåt när knäna är i 90 graders vinkel. Upprepa i två minuter.

Dips vid bord – Bra för tricepsmusklerna på armarnas baksida, axlar och skuldror!

Gör så här: Stå med baken mot bordsskivan. Placera händerna på bordet och ta några steg framåt så att kroppsvikten vilar på armarna. Böj armarna långsamt utan att skjuta upp axlarna. Vänd upp igen och upprepa i två minuter.

Rumplyft på stol – Bra för magmusklerna!

Gör så här: Luta dig fram och placera underarmarna på ett bord. Tryck händer och armar mot bordsskivan och håll spänningen i 30 sekunder. Vila kort och upprepa i sammanlagt två minuter.

Stå på ett ben – Bra för magmusklerna och bålstabiliteten!

Gör så här: Ta för vana att stå på ett ben när du borstar tänderna så får du ”gratis” stabilitetsträning. Tänk på att växla mellan höger och vänster ben.

AV: Eva Boholm-Appelquist

BILD: Thinkstock