10 vanliga träningsmissar vi gör när vi börjar träna

Vanliga träningsmissar och hur du undviker dem!

1. Äta för lite

Kortsiktigt blir du lite lättare. Långsiktigt riskerar du att inte bara bränna fett utan även muskler. Din ämnesomsättning kan påverkas negativt. Brist på viktiga näringsämnen i kombination med brist på energi ger ett nedsatt immunförsvar. Du åker på en förkylning. Och får pausa träningen.

2. Gå ut för hårt

Skynda långsamt för att undvika skador. Kroppen måste vänja sig. Och psyket, för att inte tappa motivation. Nyckeln är realistiska mål. Träning ska vara jobbigt. Men inte så tuff att det blir övermäktigt.

3. Ingen träningsplan

Med en plan är det svårare att komma med ursäkter. Packa träningsväskan kvällen innan, boka in pass i förväg, skaffa en träningskompis.

4. Allt eller inget-attityden

Även tio minuters träning gör gott för din hälsa.

5. Skippa uppvärmning

Uppvärmning minskar skaderisken.

6. Träna för hårt

Om du missat några träningspass, försök inte att ta igen det på ett enda pass. Skaderisk.

7. Träna ensidigt

Bara kondition. Eller bara styrka. Men båda behövs, i balans. Om du vill gå ner i vikt ska du styrketräna, för ju mer muskler du har desto fler kalorier bränner du. Och omvänt, om du vill bygga muskler bör du motionera hjärtat.

8. Inte utmana kroppen

Kroppen vänjer sig snabbt vid en belastning och slutar utvecklas om du inte utmanar den med tyngre vikter, nya övningar, annan intensitet.

9. Stretcha vid fel tillfälle

Ny forskning har visat att stretching före passet minskar blodflödet till vävnaderna och ökar uppbyggnaden av mjölksyra, vilket ökar skaderisken.

10. Att hoppa över vilodagen

För mycket träning gör dig trött och du presterar sämre. Kroppen behöver återhämtning. Så helga vilodagen mellan passen.

Av Agata Garpenlind Cronqvist Foto: Shutterstock

Källor: Viktväktarna, sporthalsa.se, runnersworld.com, alphafitness.com

Läs mer:

Äter jag för lite för att gå ner i vikt?

Maximera dina vilodagar – så gör du

Träna lite hårdare – bli mycket friskare!

Sju tecken på att du tränar för mycket

Utvald läsning