Annons

Annons

Tål jag mer godis om jag rör på mig?Fråga:

Jag äter godis kanske två gånger i veckan. I övrigt lever jag sunt med mycket grönt och träning.

När ska man äta sött för att blodsockret och hälsan inte ska påverkas så mycket? Efter maten eller när man promenerar?

Annons

För jag antar att det är bättre att äta det i rörelse än när man sitter i soffan?

Sweetiepie

 

Svar:

Det påstås ibland att det är bättre att äta godis och liknande i samband med träning, men frågan är om det verkligen gör någon praktisk skillnad.

I teorin skulle det kunna finnas en fördel med att äta sitt godis i samband med motion eftersom insulinkänsligheten är högre då än annars. Även i samband med måltid skulle det möjligen finnas en fördel i stället för att inta godis på fastande mage. Detta eftersom insulintoppen säkert inte blir lika hög då på grund av att en sammansatt måltid jämnar ut blodsockertoppen.

Men jag har inte sett någon vetenskaplig studie som stödjer det här i verkligheten.

Oavsett vilken tidpunkt man äter sitt socker så ger det energi, även om man äter när insulinfrisättningen inte behöver bli riktigt lika hög. Det skulle i tankens värld göra ”träningssocker” mindre fettbildande än ”soffsocker”. Men det handlar alltså sannolikt inte om tidpunkten för intag, utan snarare om hur mycket man totalt mumsar i sig.

Alltså – äter man sunt i allmänhet så får det sannolikt plats med lite socker då och då, oavsett när man äter det. Ha därför inte dåligt samvete för att du äter lite socker om du väljer hälsosamma livsmedel i övrigt.

Känner du på dig att du äter för mycket socker så skulle jag hellre tipsa om att du ser över mängden än funderar över när du ska äta det.

Anki

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…