Annons

Annons

Svenska faderskapsregler kan bli modernare – utreds av regeringen

Att låta blivande pappor som inte är gifta intyga sitt faderskap hos socialen är omodernt. Det anser regeringen som nu undersöker hur lagstiftningen kan förändras.

Nu ska regelverket som tvingar blivande föräldrar att lämna in ett skriftligt faderskapsintyg som sedan ska godkännas av socialnämnden ses över, rapporterar Sveriges Radio.

Läs även: 5 kemikalier du ska undvika om du är gravid

Annons

De flesta barn som föds i Sverige har ogifta föräldrar. I de fall måste pappan intyga sitt faderskap som bevittnas av två personer, intyget ska sedan i sin tur godkännas av kommunens socialnämnden. Systemet har genom åren fått kritik för att vara ålderdomligt och krångligt.

– Det är väldigt omodernt och det vill vi ändra på. Man borde nog kunna utgå från, att när människor bor ihop, då ska man utgå från att det är han som är pappan, säger justitieminister Morgan Johansson till Ekot.

Nu öppnar justitieminister Morgan Johansson för att faderskap ska kunna fastställas på ett enklare sätt. Därför har nu regeringen gett en utredare uppdraget att undersöka hur lagstiftningen kan moderniseras.

Läs mer från Femina: Ny forskning: Därför ska du alltid lyfta upp en skrikande bebis

 

5 saker du aldrig ska säga till ett barn

Läs också: 5 saker du aldrig ska säga till ett barn

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…