Annons

Annons

Studie: Löpträning kan göra dig mycket smartare än de som går på gym

Hur tränar du bäst din hjärna? Det är en svår fråga, men nu tror sig en grupp finska forskare ha landat i att löpträning är det överlägset nyttigaste för hjärnan.


Genom att dela in råttor i olika grupper och låta dem ”träna” på olika sätt har forskarna kunnat mäta att hjärnans neurogenes ökar, alltså den process som bildar neuroner och i förlängningen nya hjärnceller i en vuxen människas hjärna.

Annons

Vissa råttor fick hjul att springa i, andra ”styrketränade” genom att klättra uppför en vägg med lätta vikter fästa vid svansen. En tredje grupp intervalltränade genom att springa i väldigt högt tempo på löpband för att sedan jogga långsamt i några minuter. Processen upprepades under totalt 15 minuter.

Under sju veckor mättes djurens aktivitet, och därefter kontrollerades resultaten. Och de var tydliga.

Råttorna som hade löptränat visade höga nivåer av nya neuroner, och ju längre de hade sprungit desto högre var de. Råttorna som intervalltränade hade betydligt lägre nivåer, men ändå högre än de som bara hade suttit still. Och råttorna som styrketränade hade oförändrade nivåer av neuroner, även om de blivit starkare i sina muskler. Deras hjärnor hade dock påverkats lika lite som hos råttorna som varit stillasittande, skriver New york times.

Okej, råttor och människor är ganska olika, men studien ger ändå tydliga indikationer på att långvarig konditionsträning är det bästa för att bygga upp hjärnan och se till att nya hjärnceller bildas.

Om du föredrar högintensiv intervallträning eller att lyfta vikter kan du absolut fortsätta med det, men för din hjärnas hälsa tyder mycket på att du också borde klämma in lite löpning eller cykling emellanåt.

Studien publicerades i The journal of physiology.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…