Daniel vann Ensam i vildmarken: "Det viktigaste är din inställning"

Daniel Blomé, vinnare av Ensam i vildmarken 2021.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

I 38 dagar höll Daniel Blomé, 39, modet uppe. Och det räckte för en vinst i överlevnadstävlingen Ensam i vildmarken. Av de sju taggade deltagare som lämnades av på olika platser i Nordnorge, med presenning och fiskenät bland sina få tillhörigheter, stod det i sista avsnittet mellan Daniel och deltagaren och naprapaten Jonas Parandian – men på grund av hälsoskäl tvingades Jonas plockas ut ur tävlingen dag 35. Kvar blev alltså Daniel som vinnare!

Vann Ensam i vildmarken – och är nybliven pappa

Daniel jobbar till vardags som expeditionsguide, och det är lätt att tänka sig att han kan det här med vildmarksliv utan och innan. Men förutom alla bekvämligheter lämnade Daniel Blomé också kärleken Fanny hemma – som var gravid med parets första barn. Att vara borta från henne och barnet, och missa vissa steg i graviditeten, var något som tydligt skar i Daniels hjärta.

– Jag är så förbannat redo att skaffa barn och gifta mig, säger han bland annat i det sista avsnittet av Ensam i vildmarken.

När MåBra når honom är han inte bara vinnare av programmet – utan också nybliven pappa till dottern Tuva.

Hon heter Tuva Sigrid Blomé och kom den 13 maj. Samma dag som finalen sändes (på discovery+, reds anm.) och 50 minuter innan min födelsedag, berättar han för MåBra. Han och Fanny har dessutom gift sig!

Daniel Blomé i sitt läger i Ensam i vildmarken.

I sitt läger hade Daniel en bild från ultraljudet, där man ser lilla Tuva när hon fortfarande ligger i magen.

Erkänner bristande fiskekunskaper

Att han skulle vinna hela tävlingen var planen från början, säger han.

– Jag trodde faktiskt att jag skulle vinna, tävlingen var som gjord för mig. Den passade min personlighet, det plus min erfarenhet i livet och friluftslivet gjorde att jag kände mig säker.

Han tror att det som var skillnaden mellan honom och de som valde att åka hem var att han kunde se det roliga och positiva i upplevelsen – även när det var riktigt jobbigt.

Hur länge har andra vinnare klarat sig i vildmarken? Se listan här!

Var det något som var svårare än du hade trott?

– Ja, fisket var betydligt svårare än väntat. Nu är jag ingen storfiskare direkt. Men jag trodde att nätet skulle leverera mer fisk. Det är dock inte nätets fel utan mina fiskekunskaper.

Han är dock nöjd med sin prestation och hur han löste de problem som kom i hans väg, men hade han fått chansen igen hade han gjort en sak annorlunda:

– Jag skulle våga kasta ut nätet längre ut i djupet. Nu gjorde jag inte det på grund av rädslan att förlora eller förstöra det, säger Daniel.

Daniel Blomé i Ensam i vildmarken 2021.

Det var inte alltid guld och gröna skogar för Daniel Blomé under inspelningen. Fiskenätet levererade inte som önskat, och blåsten ställde till det för hans läger.

Daniel Blomés bästa tips för naturälskaren

"Enbart i naturen kan vi människor vara oss själva fullt ut" – så svarar Daniel på vad som är så lockande med friluftslivet.

– Våra tankar och känslor får leva fritt utan att bli avbrutna av en massa trams som ständigt pockar på oss i samhället, säger han.

Vilka är dina viktigaste tips för den som vill vara ute i naturen en längre period?

– Det absolut viktigaste är dig själv och din inställning. Utrustning kommer ganska långt ner på listan. Titta på Ida (som kom trea i programmet, red.s anm.). Hon är ett praktexempel på rätt inställning. Man skrattar åt sig själv och problemen som uppstår. Sen använder man det man har eller skapat från naturen för att lösa uppgiften.

– Sen underlättar det med rätt kläder. Ull på insidan, sen lager på lager och undvik plastiga och hemska skalkläder så långt det går. Ull och bomull på utsidan tycker jag är allra bäst.

Vilka prylar saknade du mest när du var ute?

– Ingenting. Det finns en charm i att klara sig på så lite som möjligt. Kunskap och rätt inställning ersätter prylar. Däremot saknade jag vänner, familj och mina pälsklingar väldigt mycket.

Har du några ”expeditionstips” för den som vill upptäcka Sverige?

– Jag har rest jorden runt och klättrar men jag kan ärligt säga att Sverige och Norge har allt vi behöver. Sverige har så oerhört mycket vacker natur. Kajakpaddling på västkusten och alpinklättring i Sarek är helt magiskt. Det gäller att vara nyfiken och inte stirra sig blind på allt som är exotiskt och långt borta. Mer Svemester till folket.

Foto: Discovery Network

16 weeks of hell: Så går det för alla i Den stora hälsoresan 2

Marika tar läkarhjälp i Den stora hälsoresan: ”Mår inte bra nu”

Dela på: