Naprapatjonas: 8 saker du kanske inte visste om Jonas Parandian?

naprapatjonas, Jonas Parandian

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Då och då dyker han upp i Tv4:s Nyhetsmorgon för att tipsa om rörelser som kan hjälpa mot eller förebygga värk. Många känner också igen Jonas Parandian, 38 år, som @naprapatjonas på Instagram.

Men vem är han egentligen? Här har vi samlat några fakta om Jonas ”Naprapatjonas” Parandian, som du kanske inte hade koll på?

Naprapatjonas har jobbat som naprapat sedan 2008

Jonas Parandian bor i Stockholm och har jobbat som naprapat sedan 2008, då han var färdigutbildad vid Naprapathögskolan i Stockholm. Sedan dess har han också vidareutbildat sig inom träning, kost, rehab, idrottsskador med mera.

Han har jobbat med bland annat idrottsskador och hjälpt elitidrottare i sin träning. Han har bland annat varit en del av AIK:s medicinska team.

Deltagare i Ensam i vildmarken

Jonas Parandian är en av deltagarna i programmet Ensam i vildmarken, som sänds på Discovery Plus. I programmet gäller det att klara sig just ensam i vildmarken, i norra Norge.

”Det har alltid varit en dröm för mig att testa på hur det är att vara helt ensam med moder jord”, skriver Jonas på Instagram och fortsätter beskriva äventyret:

”Helt isolerad i nordnorska vildmarken. Utan mat och med begränsad utrustning. Isande vindar och mäktiga fjäll.”

Jonas Parandian är en av deltagarna i Ensam i vildmarken

Jonas är en av deltagarna i programmet Ensam i vildmarken, Discovery +.

NaprapatJonas sover gärna under bar himmel

Att Jonas Parandian ville delta i Ensam i vildmarken är kanske inte så konstigt. Han gillar nämligen att sova utomhus, året om. Han har tidigare haft som nyårslöfte att sova utomhus, under bar himmel, minst en natt per månad.

Nu har Jonas också en Youtube-kanal där han bjuder in gäster att sova utomhus tillsammans med honom, och äta middag under bar himmel.

”Det har varit så fint för både kropp och själ. Och jag har fått uppleva så mycket vackert i naturen. Vakna upp mitt i vintern till sjungande isar. Bävrar som fäller träd och fågelkvitter.”, skriver Jonas på Instagram.

Jonas Parandian startade Naprapatiska Institutet

Tillsammans med Peter Henningson och Henrique de Sousa driver Jonas Parandian Naprapatiska Institutet, med visionen att erbjuda Sveriges effektivaste behandlingar.

Alla tre hade tidigare drivit naprapatkliniker när de bestämde sig för att gå samman. De ville sikta högre och jobba med likasinnade – som också brinner för naprapat, träning och hälsa. Idag har de fem kliniker.

Naprapatjonas har bloggat på Café

2017 slutade Jonas Parandian blogga på Café, där han innan dess skrivit inlägg om allt ifrån varför det är bra att sitta på huk till varför det är viktigt att träna rumpa och varför träna rörlighet borde vara en större del av vår vardag.

Jonas Parandians mest lästa blogginlägg

Ett av Jonas Parandians mest lästa inlägg medan han bloggade på Café handlade om hur långt man kan gå ner i en benböj.

För Jonas menar att det är myter att det är farligt att gå ner djupt i en squat liksom att man knäna inte får gå framför tårna i benböj eller utfallssteg. ”Regler” som man annars ofta hör från träningsexperter.

Jonas menar att det här helt beror på förutsättningar (styrka, rörlighet, stabilitet …) vilka som kan göra hela övningen, det vill säga komma ner långt med rumpan mot golvet istället för att stanna halvvägs.

Även Naprapatjonas har varit stel en gång i tiden

Jonas beskriver sig själv som väldigt stel innan han började träna rörlighet själv, bland annat på grund av att han hade spelat mycket fotboll och stretchat väldigt lite fram till dess. Det skriver han när han svarar på frågor från läsare på Instagram.

Jonas Parandian blev årets naprapat

2017 vann Jonas Parandian pris som Årets naprapat. Han beskrev det som att han fick en chock när det hände.

Källa: Instagram/@naprapatjonas Foto: Discovery Networks Sweden

Naprapat-Jonas 3 tips för starkare axlar och skuldror

Naprapat-Jonas: Så blir du av med nackspärr

Ensam i vildmarken – här är alla deltagare 2021

Dela på: