Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Underbara Clara om troskommentarerna: "Lever på samma villkor som alla andra"

19 jan, 2018 
"Jag hatar det här hyckleriet men framförallt hatar jag känslan av att inte få uttrycka min mening". Så skriver Clara Lidström om hetsen hon möter när hon skriver om sin kropp och vad hon väljer att göra med den.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Clara Lidström, mer känd som bloggaren och kreatören Underbara Clara, skrev tidigare i veckan om vilka underkläder hon föredrar att använda och vid vilka tillfällen. Senare kom ett inlägg där hon avslöjade att texten legat klart sedan innan jul.

Anledningen var att hon inte vågat publicera det, då hon visste att det skulle uppröra många läsare om hon skrev ärligt om att hon brukar använda korsett och andra figurformande underkläder.

Läs också: Underbara Clara: Låt oss va lika kroppsfria som män

Efter några veckor fylldes hon av ilska över att hon tänkt så.

”Varför ska jag inte kunna skriva om det här? Män gör vad fan de vill och klär sig i vilka underkläder de vill utan att någon anklagar dem för att vara osunda, svaga eller ytliga. Eller dåliga förebilder (detta ok som läggs på alla kvinnor)”, skriver hon bland annat.

Annons

Vill inte låtsas

Hon känner att det hade varit märkligare att INTE skriva ärligt om det, att gå ner 15 kilo och låtsas som att ingenting har hänt. Låtsas som att timglasfiguren är helt naturlig, som så många kända profiler gör idag. Hon ser dessutom en dubbelmoral i folks klagomål:

”Om folk blir arga på en midjeformare för att den ändrar kroppens form borde de ju i rimlighetens namn bli vansinniga på att jag bär BH som i allra högsta grad ändrar bröstens form”, skriver hon vidare.

Läs också: Underbara Clara ryter ifrån: Kvinnor är inga ömtåliga blommor

Hon känner ibland att hon måste ”vara falsk” för att inte väcka anstöt hos sina läsare – något hon tröttnat på.

”Jag hatar det här hyckleriet men framförallt hatar jag känslan av att inte få uttrycka min mening … Det här är MIN BLOGG! Mitt forum för att uttrycka mig! Och har folk sådana problem med vilka underbyxor jag har på mig kan jag inte ta ansvar för det.”

Annons

Skriver om orättvisor

Clara har flera gånger skrivit om de orättvisa krav kvinnor har på sig idag, och menar att det också är orättvist att hon, som känd profil, skulle ses som något undantag.

”… jag är ju också en kvinna i det här samhället. Jag lever här på samma villkor som alla er andra. Och jag förbehåller mig rätten att klä mig som jag vill och i det jag känner mig trygg i,” skriver hon vidare.

Läs också: Mia Skäringer hyllas för sina ord om psykisk ohälsa: ”Inget utrymme för kvinnor”

Och som hon trodde blev hon också kritiserad av flera läsare för inlägget om underkläderna. Flera har hört av sig och sagt att de tänker sluta följa henne nu, varpå hon svarar:

”Snälla! Gör det! Friheten är viktigast för mig och just nu begränsar ni den.”

Foto: Instagram/@underbaraclaras

Annons