Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Underbara Clara: "Låt oss vara lika kroppsfria som män!"

23 mar, 2017 
Clara Lidström, mer känd som UnderbaraClara, blev kritiserad när hon berättade om sin viktnedgång. Varför blir inte män behandlade på samma sätt när det handlar om kroppen, undrar hon.
Annons

Jag minns den monumentala kritik som mötte mig för några år sedan när jag stolt berättade att jag nått mitt uppsatta mål och gått ner ett antal kilo i vikt. Alla som försökt gå ner i vikt någon gång vet vilken utmaning det är. Men reaktionerna blev enorma: Jag var en dålig förebild, vikthetsade, spred osunda skönhetsideal.

Tidigare i år berättade Leif G W Persson att han planerar att tappa 50 kilo i år. Så nu inväntar jag att de som blev förbannade på mig också blir förbannade på honom. Låter honom smaka på samma medicin som jag fick: Bojkottar hans böcker. Skriver arga mejl, startar diskussionstrådar och driver med honom för att han bryr sig så mycket om vikten. Hoppar på honom på sina egna Instagramkonton och sedan blockerar honom när han försöker bemöta kritiken sakligt och förklara sig. Jag ser verkligen fram emot detta!

Läs också: ”Barn får kroppsideal från sina mammor”

Men hittills har jag inte hört ett pip från någon av dem som kritiserade mig så argt. Ingen har ens nämnt detta. För män får göra vad de vill med sina kroppar. Han har fått vara tjock i fred – och kommer att få gå ner i vikt i fred. Det är ingen som tycker att GW spridit osunda ideal som fet. Han har inte ”normaliserat fetma”, som det så ofta heter när man pratar om feta kvinnor som inte skäms för sig. Väljer han att banta i offentligheten är det heller ingen som tycker att GW vikthetsar. Trots att han är en av Sveriges mest folkkära personer flyger hans viktresa under radarn.

Annons

För kvinnor? Not so much. Kroppen är politik. Mat är politik. Vare sig du är tjock och nöjd – eller bantar – så är du problematisk. Och ställs till svars för det.

Läs också: Stina Wollter: ”Jag har alltid känt mig äcklig”

Är det något jag har lärt mig är det att helt olika spelregler gäller för mig och min man. Han har ett konto på Instagram där han lägger ut träningstips och bilder. Han motionerar 2-3 timmar per dag och är noga med vad han stoppar i sig. Ingen har någonsin kallat honom för en dålig förebild. Inga snubbar har lagt ansvaret för sin självbild på honom. Han har tillåtelse att göra precis vad han vill och komma undan med det. Samma privilegium gäller inte mig.

Jag tänker att det snällaste och mest feministiska vi kvinnor kan göra är att lämna varandra i fred lite mer. För är det en sak som vi kvinnor inte får så är det att vara i fred från kritik och granskning.

 

”Låt mig vara nyttig och sluta kommentera det”

Petra bloggar om vikt.

Läs också: ”Låt mig vara nyttig och sluta kommentera det”

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons