Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

UD häver avrådan för resor till bland annat Thailand

24 maj, 2021 
avrådan för resor till thailand hävs
Samtidigt som UD förlänger den allmänna reseavrådan till länder utanför EU till 1 juli så häver man också avrådan till bland annat Thailand och Australien.
Annons
10 saker vi längtar efter att göra när pandemin klingar avBrand logo
10 saker vi längtar efter att göra när pandemin klingar av

Nu kommer nya direktiv från Regeringen när det gäller resor. För alla som har längtat efter att resa till Thailand till exempel så är det goda nyheter de kommer med.

UD häver avrådan att resa till bland annat Thailand

Från och med 1 juni hävs nämligen avrådan för att resa till några länder som ligger utanför EU, baserat på EU:s lista över länder varifrån man tillåts resa in i EU. Länderna som avrådan hävs ifrån är:

  • Australien
  • Israel
  • Nya Zeeland
  • Rwanda
  • Singapore
  • Sydkorea
  • Thailand

UD avråder heller inte från resor inom EU, EES, Schengen samt Storbritannien i dagsläget.

I övrigt så förlänger UD den reseavrådan som har införts på grund av coronapandemin. Det betyder att man avråder från icke nödvändiga resor fram till och med 1 juli, och det omfattar större delen av världens länder.

Annons

UD påminner om att pandemin är långt ifrån över

UD poängterar att coronapandemin är långt ifrån över och att det fortfarande är osäkert på många platser runt om i världen. Men några länder undantas alltså från den breda avrådan, då man anser att det på dessa ställen finns förbättrade förutsättningar för att kunna resa säkert.

UD kommer framöver att fortsätta följa EU:s undantagslista över länder som man anser som säkrare att resa till. Om länder förs upp på listan kommer man att lyfta avrådan från att resa dit. Samma sak om länder stryks från listan – då kommer man att återinföra avrådan om att resa dit.

UD rekommenderar fortfarande att man avstår från icke-nödvändiga resor till länder som man avråder ifrån att resa till. Väljer man att resa dit avrådan nu har hävts påminner UD om att ansvaret vilar på den enskilde resenären.

Läs på vad som gäller om du planerar en resa, ta reda på vilka lokala regler som gäller dit du tänker åka och vilka inreseregler som gäller i varje land. Planera också ordentligt för hemresan – och ha alltid reseförsäkring. Kolla upp vad som gäller kring vaccinpass.

Så här säger UD om resor just nu:

  • UD avråder inte från resor inom EU, EES, Schengen eller Storbritannien.
  • Från 1 juni hävs avrådan för länder som finns på EU:s undantagslista. Just nu är det: Australien, Israel, Nya Zeeland, Rwanda, Singapore, Sydkorea och Thailand.
  • Övriga länder avråder UD från att göra icke-nödvändiga resor till.
  • Beslutet gäller till 1 juli.

I appen UD Resklar finns reseinformation för olika länder och möjlighet att ta emot pushnotiser från UD och ambassader.

Källa: Regeringen Foto: TT

Annons