Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

SVT-profilen Kristofer Lundströms sorg – två år efter hustruns död

05 nov, 2021 
Kristofer Lundström.
Lena Jordebo gick för två år sedan bort i cancer.
Nu berättar maken Kristofer Lundström öppenhjärtligt om sorgen.
Annons
5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
5 snackisar från veckan som gått

Kristofer Lundström, 58, är en av Sveriges stora kulturjournalister och han har arbetat på SVT sedan början av 2000-talet. Där började han när Kulturnyheterna drog igång 2001, och förutom det är han känd som programledare för kulturmagasinet Kobra.

För två år sedan gick hans fru Lena Jordebo, också hon medarbetare på SVT, bort i cancer, 54 år. Till Cancerfonden berättar han nu om saknaden efter hustrun, och om hur de hanterade det andra sjukdomsbeskedet.

Hon hade nämligen drabbats av och återhämtat sig från äggstockscancer, men det kom tillbaka.

– Vid beskedet och den påföljande chocken pratar man på ett sätt. Sen går man in i en sorts förnekelse. Människan är konstruerad så, man kan inte leva i ett ständigt Tjernobyl, säger han till Cancerfondens hemsida.

Annons

Kristofer Lundström om dödsbeskedet

De hade bokat in en semester ihop med sina två barn, men till sist stod det klart att Lena Jordebos liv inte skulle gå att rädda.

Deras sista kväll ihop tillbringades på sjukhuset.

– Personalen bäddade. Vi lyssnade på Teologiska rummet, som då fanns som podd. Det var ett bra avsnitt, det handlade om Paulus. Vi somnade båda. Vid tvåtiden på natten kom en sköterska in och sa ”Nu har Lena gått bort”. Jag satte mig i bilen och körde hem.

”Sorgen har ofta övermannat mig”

Efter dödsfallet, berättar Kristofer Lundström, jobbade han ”som en galning” med olika uppdrag på Sveriges television.

– Det var enbart för att skjuta upp alla tankar. Men sorgen har ofta övermannat mig. Den har kunnat komma som en tsunami, när jag kört bil och varit tvungen att stanna.

Den senaste tiden har fler personer i hans närhet drabbats av cancer, berättar han.

Hur har Kristofer Lundström då kunnat hantera denna sorg? Jo, till Cancerfonden säger han att han använder sig av kultur. Litteratur, film och musik.

Foto: TT

Annons