Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Svenska vaccinbeviset – så kommer det att fungera

23 apr, 2021 
En person som håller i en mobil med digitalt vaccinpass i
Redan 1 juni kan ett svenskt vaccinationsbevis finnas på plats. Så här ska det användas – och det här gäller om man inte kan vaccinera sig.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Nya lättnader för vaccineradeBrand logo
Nya lättnader för vaccinerade

Uppdaterad 29 april 2021.

Redan den 1 juni kan ett svenskt vaccinationsbevis finnas på plats.

Det svenska vaccinationsbeviset kommer att heta Gröna beviset, eller Digital Green Certificate. Det kommer att vara färdigt den 1 juni, meddelar Myndigheten för digital förvaltning, som tagit fram tjänsten.

I beviset, som kan utfärdas digitalt eller på papper, kommer det stå om man är vaccinerad, om man testat positivt för covid-19 eller om man har har ett färskt negativt provsvar. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Se ocksåHit får du resa med covidpasset efter bara en dos vaccin.

Då börjar det Gröna beviset att gälla inom EU

Det är ännu inte men det är ännu inte bestämt när det svenska vaccinationsbeviset ska sjösättas – men den 26 juni ska vaccinationsbevis börja användas inom EU. Detta för att underlätta resande mellan medlemsländerna.

Det Gröna beviset kan också komma att användas för aktiviteter inom Sverige, till exempel för att man ska få delta i olika evenemang.

Annons

– Vi väntar på att det juridiska underlaget ska finnas på plats, säger Annemieke Ålenius,avdelningschef E-hälsomyndighetens samordningsavdelning i Nyhetsmorgon nyligen.

Det här gäller om man inte vill eller kan vaccinera sig

Om regeringen ger klartecken kommer alla vaccinerade svenskar att kunna begära ut sina vaccinationsbevis till sin telefon eller på papper med hjälp av sin e-legitimation.

För dem som inte kan eller vill vaccinera sig finns redan särskilda regelverk.

Det finns särskilda intyg som utfärdas till dem som inte kan vaccinera sig och som uppvisas vid gränsen. Sedan är det landet som tar emot som avgör om man vill godkänna ett sådant intyg.

Kan man resa fritt med ett vaccinationsbevis?

– Det är inte bara att sätta sig i bilen och börja köra, säger Annemieke Ålenius.

Ska du bege dig utomlands 2021 bör du först kolla upp vad som gäller i det land du ska till, samt de länder du kanske behöver ta dig igenom för att komma dit. Det kan vara så att ett vaccinationsbevis inte är tillräckligt, eller att de gäller andra, strikta regler där just då.

Foto: TT

Annons