Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Vad gör Susan Lanefelt idag? Leder ännu gymping-pass som 75-åring

23 dec, 2021 
Susan Lanefelt 1983 i tv-rutan och 2021 ute på promenad.
På 80-talet blev Susan Lanefelt känd och älskad av svenska folket genom det populära programmet Gymping. Men på det senaste har man hört mindre och mindre om henne.
Vad gör träningsledaren och hälsorådgivaren i dag?
Annons
Hjärnforskarens tips: Så håller du hjärnan piggBrand logo
Hjärnforskarens tips: Så håller du hjärnan pigg

Susan Lanefelt, 75, är en folkkär träningsledare och hälsorådgivare som blev känd för oss när hon lyste upp tv-rutan 1983 med sin närvaro i sitt träningsprogram Gymping på TV2. Programmet blev en stor succé och mer eller mindre alla inspirerades nog av profilen.

Om Susan Lanefelt hade vetat hur stort genomslag det skulle få, så hade hon aldrig vågat tacka ja.

– Men med facit i hand kan jag säga att det ibland är bra att man inte vet för om man säger nej händer ju ingenting. Om man säger ja kan vad som helst hända, säger Susan Lanefelt till Expressen.

Susan Lanefelt leder programmet Gymping 1983

Gymping, Sköna söndag och Let´s Dance

Allt började med att en tv-producent blev väldigt förtjust i Susan Lanefelts träningspass och hennes sätt att leda dem på. Du kanske kommer i håg energin, uppmaningen "kniiip" och hennes trogna följeslagare benvärmarna?

Annons

Men vi tar det lite mer från början. Åren innan programmet började sändas hade Susan Lanefelt redan lett träningspass som en naturlig del av att hon växte upp i en aktiv familj.

Hennes inspirationskälla blev efter en USA-resa profilen Jane Fonda som gjorde att Susan Lanefelt skaffade sig ett unikt upplägg som kom att bli gymping.

Efter att programmet Gymping lades ner 1987 fortsatte Susan Lanefelt i tv-programmet Sköna söndag och medverkade i Let´s Dance 2008. Men hon har synts otroligt mycket mer i rutan, hållit pass för storheter, hållit föreläsningar och även släppt en singel.

Det gör Susan Lanefelt i dag

Men från att ha synts överallt försvann Susan Lanefelt till slut från det breda rampljuset. Så frågan är vad hon gör i dag?

Det visar sig att hon fortfarande håller i gång sin gymping, leder tio pass i veckan och samtidigt kör onlineträning samt föreläser om hälsa. Och att hon är lika sprudlande glad och energisk som för 56 år sedan.

Annons

I SVT-programmet Forums avsnitt Hälsan och vardagsmotion fick Susan Lanefelt frågan vad hon gör i dag. Så här svarade hon då:

– Jag gör det jag gjort de senaste 56 åren kan man säga. Jag leder pass varje dag. Sen gör jag lite annat också, spelar lite golf, tennis och padel. Jag tycker att det är kul att lära mig nya saker och padel är liksom ett ”wow” som har kommit till mitt liv.

Susan Lanefelt under en promenad i Stockholm.

Hemligheten bakom hennes hälsosamma åldrande

Det är svårt att tro att Susan Lanefelt precis fyllt 75 år. Hon verkligen sprudlar av energi och är en riktig inspiration. Hemligheten bakom hennes fina hälsa förklarar hon med fyra viktiga punkter:

  • Att aktivera sig fysiskt varje dag på något sätt eftersom kroppen vill det
  • Tanka kroppen med rätt bränsle som man känner att man mår bra av
  • Att vara så positiv som möjligt, göra saker i glädje, med ett leende på läpparna
  • Dansen!

Susan Lanefelt om sin bröstcancer

Susan Lanefelts aktiva livsstil hjälpte henne också att ta sig igenom den tuffa tiden då hon för fem år sedan drabbades av bröstcancer. Med musik, dans och glädje ledde hon sina pass varje morgon ändå.

Annons

– När jag fått den energin mådde jag bra. Sedan åkte jag till Karolinska, varje dag i flera veckor, och fick strålning. Det är inte så roligt men då hade jag grundat in min dag med musik, glädje och andra människor, säger Susan Lanefelt till Expressen.

Susan Lanefelts familj

Hon lever fortfarande tillsammans med maken Claes, 75, och i vår har de varit gifta i 53 år. Hon beskriver för tidningen Kurera att Claes är ett tålmodigt komplement till hennes mer otåliga personlighet och att göra saker ihop är en av nycklarna till deras långa äktenskap.

Utöver maken består Susan Lanefelts familj av sönerna Peder, 47, och Stefan 45. Hon har också tre barnbarn på 6, 11 och 13 år som hon spenderar mycket tid med.

Susan har inga planer på pension

Susan Lanefelt har inga planer på att gå i pension eller att varva ner. Hon njuter av att ha glädjen för det aktiva livet kvar och att kunna jobba på egna villkor.

– Många frågar ”hur länge ska du hålla på” och säger ”att du orkar” men jag orkar för att jag har roligt och för att jag hela tiden stärker mina muskler. Den kropp vi har fått är värd att omhändertas och det finns ingen ålder för när man ska sluta med det, säger Susan Lanefelt till Expressen.

Källa: Expressen, Forum, Kurera

Foto: TT

Annons