Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

MåBra hyllar: 31 kvinnor som fört kampen för vår hälsa

01 mar, 2019 
Internationella kvinnodagen 2019.
Det finns SÅ många kvinnor som brinner för att på olika sätt hjälpa andra. MåBra tar tillfället i akt att hylla några av dessa under mars månad – som vi nu utser till kvinnomånaden! Den äldsta är i listan är 106 år gammal, den yngsta blotta 16.
Annons

Den 8 mars är det som bekant Internationella kvinnodagen. Det har blivit en dag när vi belyser ojämställdheten i världen, och på olika sätt vill visa och känna systerskap. Men vi tycker knappast att en dag om året räcker.

Därför har vi på MåBra-redaktionen valt ut några kvinnor vi vill lyfta under hela mars månad – som på ett eller annat vis kämpat för kvinnohälsa eller hälsa i stort, som gjort skillnad för många människor. Några namn kommer du att känna igen, men några andra är för många okända.

Det har varit ett tufft urval – för när man börja tänka efter finns så otroligt många starka, modiga, smarta och godhjärtade kvinnor i vårt avlånga land!

Här är 31 kvinnor vi vill hylla i mars:

Mia Skäringer
Mia Skäringer. Foto: TT/Instagram

Mia Skäringer, 42, skådespelare

Få människor kan uttrycka sig som Mia, både i skrift, på scen och i den egna podden. Hon räds inte att lyfta känsliga ämnen som kvinnovåld, sexuella övergrepp, utbrändhet och ätstörningar – och tog tydligt ställning under Metoo-rörelsen. Tv-serien Kroppshets och den hyllade showen No more Fucks to give är två exempel på hur viktig Mia är för Sveriges kvinnor.

Aino Fianu-Jonasson
Aino Fianu-Jonasson belyser frågor kring kvinnors underlivshälsa. Foto: 1,6-miljonersklubben/TT

Aino Fianu-Jonasson, 76, forskare

Aino Fianu-Jonasson är docent i gynekologi och ansvarig på kvinnoforskningsenheten, Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.

Annons

Kvinnors underliv är inget prioriterat forskningsområde. Att det har låg status gör att det är svårt att få pengar till forskning om till exempel inkontinens, torra slemhinnor och underlivsinfektioner. Hade män drabbats i samma utsträckning skulle forskningen prioriteras, menar Aino Fianu Jonasson. Hon har också dragit igång Sveriges enda klimakteriekafé för att lyfta frågorna.

Tjejerna bakom Heja Livet. Foto: Mikael Palmblad
Carro Levy och Emely Crona Stenberg, tjejerna bakom Heja Livet. Foto: Mikael Palmblad

Emely Crona Stenberg, 32, och Carro Levy, 31, grundarna till Heja Livet

Emely och Carro startade Facebook-gruppen Heja Livet 2014, med tanken att tjejer skulle kunna mötas där och boosta och inspirera varandra. Idag har Heja Livet bland annat event, föreläsningar och en podcast, och gruppen har nästan 92 000 medlemmar.

Vad gruppen mer än något annat representerar är systerskap. Varje dag delar kvinnor med sig av sina berättelser och möts enbart av kärlek och pepp av andra kvinnor. Och det bör hyllas – därför får Emely Crona Stenberg och Carro Levy plats på MåBra:s lista med kvinnor att hylla under kvinnomånaden mars!

Aina Wifalk uppfann rollatorn. Foto: Instagram/TT
Aina Wifalk uppfann rollatorn. Foto: Instagram/TT

Aina Wifalk, 1928-1983, uppfinnare

När Aina var 21 år fick hon polio och tvingades gå med käppar. Det slet på kroppen och efter drygt 20 år blev hon tvungen att sluta yrkesarbeta eftersom hennes axlar var utslitna. Då började hon utveckla ett skonsammare hjälpmedel för människor som hade svårt att gå på egen hand. I slutet av 1970-talet stod rullatorn klar och eftersom Aina ville att så många som möjligt skulle få tillgång till den tog hon aldrig patent på sin uppfinning.

Vivi Wallin bakom kontot Mammasanningar.
Vivi Wallin bakom kontot Mammasanningar. Foto: Instagram

Vivi Wallin, 41, grundaren till Mammasanningar

Att som kvinna tycka att livet med småbarn är tufft har nästan varit tabu att erkänna. Därför är Instagramkontot @mammasanningar så befriande! Vivi Wallin som står bakom kontot lyckas lyfta de vardagliga motgångarna i en småbarnsfamilj på ett ärligt och humoristiskt sätt. HÖG igenkänningsfaktor. Hon har dessutom podden Mammasanningar tillsammans med före detta Let’s dance-profilen Carin da Silva.

Annons

Vivi Wallin lämnade dessutom ett fast jobb som chef på ett mediebolag för att följa sin dröm och driva kontona @mammasanningar och det mer husmorsinriktade @fixasjälv. Något att hylla i sig!

Thintin Strandberg, grundare av Tjejzonen.
Thintin Strandberg, grundare av Tjejzonen. Foto: Tjejzonen

Thintin Strandman, 48, grundare av Tjejzonen

När Thintin startade Tjejzonen 1998 var det för att ett sådant forum var något hon själv hade behövt i sin struliga ungdom. Idag har Tjejzonen blivit Sveriges största stödorganisation för tjejer mellan 10 och 25 år och detta av en enkel anledning: För att tjejer fortfarande har behovet av att prata med någon som verkligen lyssnar.

Tjejzonen tar emot cirka 10 000 samtal från unga tjejer varje år. Det är 10 000 samtal som många gånger är livsavgörande för de här tjejerna. Tack Thintin för att du hjälpt så många!

Alexandra Charles von Hofsten.
Alexandra Charles von Hofsten. Foto: 1,6-miljonerklubben

Alexandra Charles von Hofsten, 72, grundade 1,6 & 2,6 miljonerklubben

Från nattklubb till 1,6 miljonersklubb – Alexandra är discodrottningen som sadlade om och startade 1,6 miljonersklubben när hon såg hur dålig äldrevård hennes mamma fick. Inget gör henne så arg som diskrimineringen av kvinnor i vården. 1,6 miljonersklubben har avknoppats i en 2,6 miljonersklubb och nätverket har idag systerorganisationer i många länder. Har fått medalj av kungen för sitt arbete för kvinnors hälsa.

Amanda Zahui på Idrottsgalan 2019.
Amanda Zahui på Idrottsgalan 2019. Foto: TT

Amanda Zahui, 25, basketspelare

25-åriga Amanda har spelat basket professionellt i WNBA sedan 2015, och i januari tilldelades hon Sportspegelpriset för sitt engagemang i att få unga förortstjejer att börja idrotta. Bland annat deltar hon i projektet Basket Gäris i Vårby utanför Stockholm, där bara fem procent av tjejerna som gåt i högstadiet är med i någon idrottsförening.

Annons

Hon använder sitt idrottande och sitt kändisskap för att göra världen lite bättre”, skriver SVT Sport i sin motivering. Heja dig, Amanda!!!

Martina Bergman-Österberg.
Martina Bergman-Österberg. Foto: Dartford College of Physical Education

Martina Bergman-Österberg, 1849-1915, idrottspionjär

Martina föddes i Sverige 1849, men efter att ha studerat gymnastik i Stockholm flyttade hon till London. Där grundade hon landets första skola för gymnastiklärare – och den tog enbart in kvinnor. Hon var också en pionjär för att införa idrott som ett eget ämne i den engelska skolan, och brann för att ändra reglerna kring kvinnors klädkoder inom idrotten. Hon jobbade starkt för den kvinnliga frigörelsen.

De kvinnor Bergman Österberg utbildade vid sitt college kom senare att ha stort inflytande över kvinnors idrottsutövande. Martina dog 1915 av cancer.

Karin Schenk-Gustafsson. Foto: TT
Karin Schenk-Gustafsson. Foto: TT

Karin Schenck-Gustafsson, 73, överläkare

Karin Schenck-Gustafsson är professor och överläkare i kardiologi, chef på centrum för genusmedicin, Karolinska Institutet i Solna.

Annons

Hon slåss oförtrutet för en hjärtsjukvård där kvinnor får lika bra behandling som män. Hon fajtas också för ökad kunskap om könsskillnader inom medicinen. För våra kroppar är inte lika, vi får inte samma symtom och svarar inte likadant på behandling. Och det måste lyftas i forskning, menar hon – och vi håller med!

Susanne Lanefelt – då och nu. Foto: TT

Susan Lanefelt, 72, gympaprofil

Hon är Sveriges Jane Fonda, den första kändis-PT:n och knipövningarnas urmoder. Redan på 1980-talet lärde Susan Lanefelt oss värdet av att kniiiipa i träningsprogrammet Gymping på TV. Trots att hon är 70 + lever hon knappast något pensionärsliv: Än i dag håller hon flera träningspass i veckan och föreläser om hälsa.

Sara Dahlberg, Fitnessfeministen.

Sara Dahlström, 25, Fitnessfeministen

Sara vill få bort utseendefixeringen och machoattityden från träningssverige. I stället förespråkar hon kroppspositivism och träningsglädje. Hon belyser problemen kring ”fat shaming” – och kämpar för allas rätt att träna, oavsett storlek. Saras Instagramkonto är en härlig motpol till många andra träningskonton – och det inspirerar kvinnor och unga tjejer att bli snällare och mer accepterande mot sig själva.

Emma Frans, doktor i epidemiologi
Emma Frans, doktor i epidemiologi. Foto: TT

Emma Frans, 37, doktor i epidemiologi

Emma är även författare till succéboken ”Larmrapporten”.

Hon är de falska hälsolarmens fiende nummer ett. På ett underhållande sätt lär hon oss skillnaden mellan vetenskap, fejknyheter och rent hälsotrams. Hon gör det så bra att hon fått Stora Journalistpriset i kategorin Årets Röst och utsetts till Årets folkbildare. Och allt detta i en mansdominerad forskarväld. Heja, heja!

Katarina Woxnerud. Foto: Yogobe
Katarina Woxnerud. Foto: Yogobe

Katarina Woxnerud, 51, grundare av Mammamage

Genom konceptet Mammamage har Katarina hjälpt tusentals kvinnor att återhämta sig efter graviditeter och förlossningar. Hon har dessutom under många varit engagerad i projekt kring bröstcancer – vilket resulterade i appen Bröstcancer – återfå rörlighet. Katarina var även med och startade Hela kvinnans klinik, som fokuserar på de problem som kan uppstå i samband med graviditeter, förlossningar och klimakteriet.

Greta Thunberg. Foto: TT
Greta Thunberg. Foto: TT

Greta Thunberg, 16, klimathjälte

Ingen har väl missat 16-åriga Gretas fantastiska engagemang för miljön. Hon har pratat på toppmöten och träffat de allra största ledarna – allt för att få världen att inse vilken utmaning vi står inför med klimatförändringarna. Vid sidan om detta har hon öppet pratat om sin autismdiagnos och om hur det är att känna sig annorlunda. En förebild och inspirationskälla för stora som små!

Dagny Carlsson. Foto: TT
Dagny Carlsson. Foto: TT

Dagny Carlsson, 106, Sveriges äldsta bloggare

106-åriga Dagny visar verkligen att åldern bara är en siffra. Förutom bloggandet har hon bland annat gett ut en bok och varit med i två egna dokumentärer. Dessutom är hon en frekvent gäst i diverse tv-soffor. Dagnys härliga och positiva inställning smittar av sig – och hon vill att fler äldre ska våga utmana sig själva och leva livet. ”Man får inte gamla till sig”, brukar hon säga, ett uttryck som kan vara tänkvärt oavsett hur gammal man är.

Linnea Claeson. Foto: Cecilia Edström
Linnea Claeson. Foto: Cecilia Edström

Linnea Claeson, 27, samhällsdebattör

Färgstarka Linnéa har tagit Sverige med storm. Allt började med Instagramkontot Assholesonline där hon ville synliggöra sexuella trakasserier, kränkningar och mobbning på nätet. I dag är hon en av Sveriges mest kända debattörer när det kommer till jämställdhet. Målet är att förinta den våldtäktskultur som hon menar finns i Sverige. ”Jag känner att jag har ett ansvar att vara en förebild för nästa generation tjejer”, har hon själv sagt.

Elise "Ottar" Ottesen Jensen. Foto: TT
Elise ”Ottar” Ottesen Jensen. Foto: TT

Elise ”Ottar” Ottesen Jensen, 1886-1973, sexualupplysare

Själv det 17:e i en barnaskara på 18, arbetade Ottar för att kvinnor skulle kunna bestämma hur många barn de ville ha. Hon delade ut pessar under en tid då preventivmedel var förbjudna, hade sexualupplysning i skolorna och grundade RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning 1933. Hennes motto var:

Annons

”Jag drömmer om den dag då alla barn som föds är välkomna, alla män och kvinnor jämlika och sexualiteten ett uttryck för innerlighet, njutning och ömhet.”

Pia Sundhage. Foto: TT
Pia Sundhage. Foto: TT

Pia Sundhage, 59, fotbollsspelare och tränare

Vår första stora kvinnliga fotbollsstjärna har banat väg för mängder av tjejer och kvinnor inom sporten. Som spelare har hon bland annat vunnit fyra SM-guld, fyra svenska cup-titlar och EM-guld. Under sin tid som tränare har hon vunnit två OS-guld med USA:s damlandslag och fört svenska damlandslaget till OS-silver 2016. Inför den finalen sa hon:

”När jag började fick tjejer inte spela fotboll – nu skriver jag historia.”

Agnes Wold. Foto: TT
Agnes Wold. Foto: TT

Agnes Wold, 64, professor

Hon slår hål på hälsomyter och kämpar för kvinnliga forskare. Som professor i klinisk bakteriologi är Wold är inte rädd för att sticka ut hakan. De senaste åren har hon gett sig på vår renlighetshysteri, gjort sitt för att vi ska sluta skuldbelägga kvinnor kring amning och avdramatisera klimakteriet. Som forskare har hon bland annat arbetat för att ta fram ett vaccin mot allergi. I en ytlig tid är hon ett förnuftets röst som bygger sina uttalanden på kunnande och väl underbyggd forskning.

Tove Lundin. Foto: TT
Tove Lundin. Foto: TT

Tove Lundin, 37, författare och journalist

Ljug, spela normal och gilla läget. När Tove Lundin, som själv har adhd och bipolär sjukdom, ger råd om hur du kan förhålla dig till din psykiska ohälsa blir det drastiskt, roligt och smart. Med sin bok Handbok för psykon, att leva med psykisk hälsa, sprider hon kunskap, medvetenhet och förståelse för ”psykon” – även bland alla som inte själva har en diagnos.

Annons

Och ytterligare 10 kvinnor vi inte kan undgå att nämna:

Kronprinsessan Victoria: Vår blivande drottning har visat att även kungligheter mår bra av att motionera. Hon och prins Daniel är initiativtagare till Generation Pep, som arbetar för att få unga att röra sig mer. Hon har dessutom pratat öppet om ätstörningarna hon led av som ung, och hur det har påverkat henne. En sann förebild.

Karin Adelsköld, komiker: Karin är komikern som gick in i väggen. Hon har varit väldigt öppen om sin tunga resa och faktumet att hon kanske aldrig blir återställd. Samtidigt jobbar hon för att sprida budskapet att skratt är bästa medicinen mot stress, och att vi behöver skratta mer på jobbet.

Elaine Eksvärd, retorikexpert: Elaine har blivit Sveriges mest kända retoriker, men det som gör att hon får en plats på den här listan är hennes engagemang för barns rätt till en trygg uppväxt. Hon har berättat öppet om de övergrepp hon utsattes för av sin egen pappa, och är initiativtagare till #treskablinoll. Hon tilldelades Trasdockans pris 2016 för sitt arbete.

Annons

Karolina Widerström, läkare, 1856-1949: Karolina var Sveriges första kvinnliga läkare. Hon var politiskt aktiv och brann för sociala frågor, och hon arbetade bland annat med sexualupplysning och var en kämpe för kvinnlig rösträtt.

Kerstin Hesselgren, politiker, 1872-1962: Hesselgren var den första kvinna som blivit ledamot av riksdagens första kammare i Sverige. Hon drev frågor som utbildning för kvinnor, kvinnors rätt till statliga tjänster – och att de skulle ha samma lön som männen. Hon ville även tillåta sexualupplysning och preventivmedel, och jobbade för att sänka straffen för aborter.

Zinat Pirzadeh, komiker och människorättskämpe: Med sin vassa humor tar hon sig an ämnen som religion och kvinnoförtryck. Zinat är också med i stiftelsen för Glöm aldrig Pela och Fadime som arbetar mot hedersvåld. Hon är dessutom goodwillambassadör för svenska FN-förbundet och är djupt engagerad i arbetet att stoppa barn- och tvångsäktenskap. Zinat kom till Sverige från Iran 1991 med sin son.

Annons

Ebba Andersson, grundare till Cancerfonden: Ebba var själv en canceröverlevare, och efter att ha varit i kontakt med cancerforskare insåg hon att fler skulle kunna överleva om mer forskning gjordes. Hon var aktiv i Aspuddens kooperativa kvinnogille i södra Stockholm och började en nationell insamling ”i kampen mot kräfta”. Hennes initiativ, i kombination med insatser från en annan överlevare, Morri Nidén, ledde 1951 till grundandet av Riksföreningen för kräftsjukdomarnas bekämpande, senare Cancerfonden.

Christina Stenbeck, affärskvinna: När Christinas bror Max gick bort i sviterna av sin diabetes typ 1 instiftade hon priset The Maximum Prize, som går till eldsjälar som uppnått extraordinära resultat med forskning inom diabetes, eller bidragit till att underlätta livet för personer med diabetes. Priset delades första gången ut 2017, till ett värde av 500 000 kronor.

Kerstin Burman, jurist: Burman lyckades för några år sedan fälla svenska staten för tvångssteriliseringarna av transpersoner. Idag kallas hon ”Regnbågsjuristen” för sitt arbete för HBTQ-personers rättigheter i Sverige.

Annons

Eva Ekeblad De la Gardie, 1724-1786, vetenskapskvinna: Eva var grevinna och forskare som 1748 blev första kvinna att väljas in i Svenska Vetenskapsakademien. Hon upptäckte att man kunde använda potatis som puder, så att man slapp dåtidens puder – som innehöll arsenik. Hon fann också att potatis gick bra att göra till brännvin och som stärkelse i matlagning.

MEN…

Inte för att en månad om året heller är tillräckligt – det finns så otroligt många fler kvinnor som förtjänar att hyllas! Om du har en sådan kvinna i din närhet – glöm inte att berätta det för henne!

Läs mer:

13 tv-serier med kvinnor i huvudrollerna

Därför är jämställdhet nyckeln till lycka

Sverige är världens bästa land för kvinnor

Annons