Studie: De här symtomen är vanligast vid långtids-covid

07 jan, 2021 
Utmattad kvinna sitter i sin säng
De flesta som få covid-19 blir friska efter någon vecka. Men en del får långvariga besvär. En ny rapport avslöjar vilka symtom som är vanligast vid långtids-covid – och hur länge de håller i sig.
Annons

Covid-19 kan slå väldigt olika. Vissa känner knappt av några symtom, andra kvicknar till efter bara några dagar. Det finns också en grupp som får diffusa symtom som håller i sig under lång tid. Det gäller till exempel om man har haft en kraftig coronainfektion.

Kvinnor i riskzonen för segdragen covid

Då kan man kan bli väldigt trött under en längre tid efteråt. Men det är inte enbart den som varit svårt sjuk i covid-19 som får segdragna besvär.

Kvinnor i åldern 50 och 60 år med covid-19 har en dubbelt så stor risk att utveckla långdragna besvär jämfört med män i samma ålder. Det verkar också vara så att ju fler symtom man har den första sjukdomsveckan, desto högre är risken att man har kvar symtomen länge.

I en ännu inte publicerad studie har man intervjuat drygt 3700 personer mellan 30 och 59 år från 56 länder. Samtliga hade haft covidsymtom i mer än 28 dagar. 65 procent uppgav att de haft sina symtom i mer än ett halvår.

Recept.se Nyhetsbrev
Annons

De här 3 symtomen är vanligast

De symtom man får efter en kraftig coronainfektion kan ibland påminna om utmattningssyndrom.

  • Det allra vanligaste långtidssymtomet är nämligen fatigue, en svår trötthet som inte kan vilas bort.
  • Det näst vanligaste symtomet är ansträngningsutlöst utmattning. Bland annat kan fysik aktivitet göra att man känner sig sämre igen. Även stress kan utlösa försämring. Samma symtom brukar förekomma vid ME, kroniskt trötthetssymtom.
  • Hjärndimma är det tredje vanligaste symtomet. Man kan känna sig ovanligt glömsk och förvirrad och ha svårt att koncentrera sig.

Så länge håller symtomen i sig

Andra långtidssymtom som rapporterades var huvudvärk, hjärtklappning och sömnsvårigheter.

För majoriteten av dem som får långtidscovid håller symtomen i sig länge. Enligt en studie hade 96 procent av de drabbade symtom i mer än 90 dagar.

Enligt beräkningar kan cirka 25 000 svenskar ha långtidscovid.

Foto: TT

Läs mer:

Vad är långtidscovid – och vilka symtom får man?

Rehab-professorn: Vi kommer få stora problem efter covid-19

Så arbetar länder för att fler ska vaccinera sig mot covid-19

Annons