Stora brödbråket: Är vete dåligt för hälsan?
Är vetevarningarna överdrivna, eller har brödbråket bara börjat? Välkommen in i den heta vete-debatten!
Författaren och hjärtläkaren William Davis höjer ett varnande finger för västvärldens vetekonsumtion. I sin bästsäljande bok Brödberoende (lanseras på svenska under våren) utpekar han vete som den största orsaken till såväl övervikt som flertalet sjukdomar.
MåBra lottar ut tre exemplar – här tävlar du!
Genom att vetesanera din diet kapar du automatiskt bort 350-400 kalorier per dag, menar han. Att byta ut brödet mot ost, avokado och ägg är ett av många tips.
(Fler förslag hittar du i tidningen).
Högre GI än socker
Ett vanligt mått på livsmedlens hälsopåverkan är dess GI-värde. Här menar Davis att det raffinerade vetemjölets höga index tydligt visar att det påverkar såväl blodsocker som hälsa och vikt negativt: Enligt vissa mätmetoder har siktat vetemjöl ett GI-värde på 85, medan vanligt socker ligger på 64-68.
Läs mer om metoderna som sänker GI-värdet på måltiderna här!
Glutenfria trenden
Att leva vete- eller glutenfritt har länge varit en trend, även bland personer som inte lider av uttalad intollerans. Boken ”The G-Free Diet” av Elisabeth Hasselbeck, en av deltagarna i den australienska varianten av Robinson, gjorde att många fick upp ögonen för livsstilen. Gwyneth Paltrow och Victoria Beckham är två kända förespråkare för ett glutenfritt liv, men utan själva vara överkänsliga mot det.
MåBra:s nya nutritionist Anki Sundin har tidigare kommenterat ”gluten-flugan”:
– Att en glutenfri diet skulle hjälpa mot ”allt” finns det inga belägg för. Men gluten finns i många livsmedel som vi generellt betraktar som onyttiga, som vitt bröd, kakor, bullar och så vidare. Utesluter man sådant är det klart att det kan påverka hälsan och vikten positivt, säger hon.
Läs mer om den glutenfria dieten här
Inger Björck, professor i industriell näringslära vid Lunds tekniska högskola, är kluven till vetevarningarna. Men hon anser att det vita raffinerade mjölet borde ge mer plats för fullkornsspannmål i vår dagliga kost. Hon pekar dessutom på forskningsresultat som visat att fullkornsvete skyddar oss mot sjukdomar som diabetes typ 2 och hjärtsjukdom.
Vad tycker du?
Ska vi skippa det vita vetemjölet helt, eller ska vi ta de nya rönen med en nypa salt? Kommentera nedan!
AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock