Knepen som sänker GI-värdet på ALL mat!

Många svenskar väljer aktivt att undvika snabba kolhydrater och onödigt socker. Det är ett vanligt tips till personer som vill gå ner i vikt – och på sikt slippa diabetes och hjärt-kärlsjukdom.

Men du behöver inte säga farväl till pastan för evigt! Enligt boken The Sugar Blockers Diet, författad av den amerikanske läkaren Rob Thompson, finns det mängder av naturliga sockerblockerare som på olika sätt påverkar kroppen förmåga att tillgodogöra sig energin från snabba kolhydrater.

Lite förenklat kan man säga att dessa sänker GI-värdet på din måltid, något som kan märkas på både midjemått och hälsostatus.

Ät ett mellanmål med hög fetthalt

Skapa vanan att äta ett litet, men fett, mellanmål 10-30 minuter innan dina måltider. Tricket gör att du håller dig mätt längre, eftersom fettet gör att matsmältningsprocessen saktas ner. När du sedan äter din frukost, lunch eller middag så hanterar magen den nytillkomna maten på samma sätt. Resultatet blir en jämnare blodsockerkurva, och därmed en balanserad förbränningstakt.

En handfull nötter eller en liten bit ost är precis lagom!

Börja alltid med en sallad

Fibrerna i grönsaker sväller när de väl tuggats sönder och passerat till dina tarmar. Där fångar fibertrådarna upp stärkelse och socker, och de blir svårare att hantera för matsmältningssystemet. De ombildas till energi i samma takt som grönsakerna, vilket ger den eftersträvade långsamma blodsockerökningen. Det som inte hann omvandlas till energi lämnar kroppen med avföringen.

Därför bör du alltid äta sin sallad före maten, tipsar Rob Thompson.

Alltid protein på tallriken!

Protein innehåller inte något socker, men triggar ändå igång kroppens insulinproduktion. Skillnaden är att mängden insulin per måltid minskar när den är proteinrik – och blodsockernivåerna tenderar att jämna ut sig bättre under dygnet. Detta gör att du håller dig mätt längre och att sötsuget håller sig borta.

Att äta köttfärssås eller köttbullar till spagettin är med andra ord ett klokt val!

Källa: The Sugar Blockers Diet: Lose Weight and Control Diabetes While Eating the Carbs You Love

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock