Sofia Wistam om oron för sonen Lennox – efter beslutet om skolorna

Sofia Wistam
Så varvar du ner på semestern- Experten tipsar
Slå på ljud

Sofia Wistam, 54, blev ett känt ansikte för svenska folket i och med att hon var programledare för barnprogrammet Soff-i-propp på TV4. I samma veva gifte hon sig med Thomas ”Orup” Eriksson, 62, och de fick sonen Kid Eriksson, 29. Kid har gått i sin pappas fotspår och gör musik med bandet Tjuvjakt.

Sofia däremot har fortsatt på programledar-spåret, med sin varma personlighet är hon huvudperson i Sofias änglar på Kanal 5. Där åker hon, tillsammans med Johnnie Krigström och Mattias Särnholm, hem till olycksdrabbade familjer för att göra deras tillvaro något bättre.

Folkhälsomyndighetens besked om hemundervisning oroar Sofia Wistam

Förutom sonen Kid har Sofia också barnen Sindy, 20, Texas, 16, och Lennox, 14. Sedan en tid tillbaka har gymnasieskolorna i Stockholm gått över till hemundervisning, men nu har ytterligare ett besked nått Sofia, som även rör poddkollegan Pernilla Wahlgren, då hon har sonen Theo, 13.

– Vi har fått ett besked, vi har ju barn i skolålder. De har stängt ner skolorna i hela Stockholms kommun, först stängde de ju ner gymnasiet. Eller stängde och stängde, men ändrade till hemundervisning, säger Sofia i podden Wahlgren & Wistam.

Men nu visar det sig alltså att även högstadieelever ska börja plugga hemifrån. Trots att sonen Texas hittills klarat allt fint så ser Sofia ett oroväckande mönster i hans skolgång.

– Jag kan ju då säga, som har tittat nära på hur det här fungerar. Första dagarna satt han ju där vid skrivbordet och så vidare. Sen helt plötsligt så var han i pyjamas närmare och närmare sängen. Och helt plötsligt låg han i sängen med datorn och lyssnade på något föredrag. Han hävdar ju att han tar in all information lika bra fast att han ligger i sängen under täcket. Men jag är tveksam, eller så har jag fel, jag vet inte, säger Sofia.

Oron över 14-åriga sonen Lennox

Men nu när även sonen Lennox ska börja med hemundervisning är Sofia högst tveksam och orolig över hur detta ska gå.

– Jag förstår ju att de måste göra så här, det är inte det. Men nu när våra yngre också ska vara hemma – det blir en utmaning. Jag tror nästan att man måste vara hemma och sitta bredvid och kolla så det går rätt till. Och att man tar rast när det är rast och se till att ämnena följs liksom, säger hon och fortsätter:

– Men det känns inte som att pluggandet blir samma finess, det vet ju alla.

Foto: TT

LÄS MER:

Sofia Wistam: "Höll sjukdomen hemlig för mina barn"

Sofia Wistam om hur narkolepsin påverkat dottern Sindy

Pernilla Wahlgren om kroppsförändringen efter klimakteriet

Utvald läsning