Smutsen på din mobiltelefon avslöjar vem du är

16 nov, 2016 
Vad säger din telefon om dig?
Hur ren du än är lämnar du spår efter dig – som skvallrar om ditt liv. Och ett av de ställen där du lämnar spår är mobiltelefonen.
Annons

Tror du att du inte lämnar ett spår efter dig – eftersom du är så renlig? Knappast. Vi lämnar avtryck överallt i from av kemikalier, molekyler, bakterier… hur mycket vi än tvättar oss.

Det här tog ett forskarteam i USA fasta på för att undersöka hur mycket man kan få reda på om personer – genom att ta prover av deras mobiltelefoner.

Resultatet var häpnadsväckande.

Genom att ta prover på fyra ställen på varje telefon och åtta ställen på försökspersonernas kroppar kunde forskarna få reda på vilken livsstil de hade – om än i grova drag. Det handlade om sådant som vad de åt, vilka hygienprodukter de använde, hur de mådde och vilka platser de besökt.

De här slutsatserna kunde forskarna dra eftersom de hittade rester av crèmer mot svamp och inflammationer, behandling mot tunt hår och antidepressiva läkemedel. Även matvanor kunde i viss mån kartläggas eftersom molekyler från sånt som citron, koffein, örter och kryddor hittades i proverna.

Annons

– Genom att analysera molekylerna som hamnat på deras telefoner kunde vi säga om en person med största sannolikhet var en kvinna, använde exklusiv kosmetika, drack kaffe, föredrog öl eller vin, tyckte om kryddstark mat, behandlades för depression, använde solskydd eller myggspray – och alltså tillbringar mycket tid i naturen – allt möjligt, säger en av forskarna,  Amina Bouslimani.

Det här är uppgifter som kan användas för att hitta ägaren till föremål, till exempel i brottsutredningar. Men för att det ska fungera måste man byggas upp ett molekylregister, på samma sätt som man i dag har fingeravtrycksregister. Forskarna tror också det kan användas för att få goda resultat inom annan forskning, om till exempel läkemedel, föroreningar och arbetsmiljö.

Mobilen stressar dig mer än du anar

Mobilen gör dig stressad

Lär artikeln: Mobilen gör dig mer stressad än du tror

Annons