Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Så kan champagne göra dig snyggare

21 okt, 2016 
Champagne kan göra dig snyggare
Fyll kylen eller necessären lite sprattelvatten! Faktum är att du inte ens behöver dricka skumpan för att komma åt nyttigheterna!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Precis som vin görs champagne av druvor som är sprängfulla av antioxidanter. En av dem är polyfenoler, en grupp ämnen som skyddar hjärtat genom att sänka blodtrycket. Som alla alkoholhaltiga drycker innebär överkonsumtion en hälsorisk, men tittar vi mellan bubblorna i glaset har just äkta champagne några roliga hälsobonusar:

Bättre minne!

För ett par år sedan kom en studie som även slog fast att små mängder champagne kan vässa hjärnan och bland annat förbättra minnet. Detta gäller såklart endast mindre mängder av den bärnstensfärgade drycken, den som provat vet ju att mer än ett glas kan ha rakt motsatt effekt.

Det är dock inte bara antioxidanterna som kopplas till bättre hälsa, bubblorna tycks förstärka effekten, även om forskarna ännu inte kan förklara hur. Men sedan tidigare vet man dock att bubbel tas upp snabbare av blodet än vin, vilket kan vara en förklaring.

Mindre socker än vin

En annan fördel med champagne är att det innehåller mindre socker och färre kalorier än ett glas vin. En deciliter torr champagne innehåller 1,5 gram socker jämfört med samma mängd vin, som innehåller 5,9 gram. Tänker du på vikten är ett glas mousserande ett bättre val!

Annons

Vi vet att du vill veta: Det här är skillnaden mellan cava, prosecco och champagne

Champagne är bra för huden!

Tillhör du dem som väljer bort alkohol kan du istället använda skumpa i din hudvård. Fruktsyrorna i den peelar nämligen huden och gör den klarare och renare. Fukta en bomullsrondell, svep över ansiktet – och huden får en dos välgörande antioxidanter som fungerar utjämnande på hudtonen.

Du kan också göra en ansiktsmask av två mosade jordgubbar som du blandar med två matskedar mousserande. Lägg på rengjord hud och låt verka för att få en klarare hudton.

Läs mer:

5 hälsoskäl att skåla i skumpa

Drick Champagne och förbättra minnet

Champagne är bra för hjärtat

 

Av Redaktionen

Annons