Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Så gör du om någon sätter i halsen – steg för steg

02 jul, 2021 
Kvinna som håller sig för halsen.
Att sätta i halsen kan hända den bästa, en händelse som potentiellt kan vara livsfarlig. Om personen inte kan hosta upp det som den satt i halsen behöver den hjälp. HLR-instruktören Jessica Nieminen från Hjärt- Lungfonden visar hur man gör.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
HLR-instruktören: Så här gör du om någon har satt i halsenBrand logo
HLR-instruktören: Så här gör du om någon har satt i halsen

Många har någorlunda koll på hur man utför hjärt- och lungräddning. Kanske har man fått lära sig det på träningen, i skolan eller på jobbet. Något som inte är lika väl utlärt är dock hur man gör när någon sätter i halsen. Men ta det lugnt, med hjälp av vår steg-för-steg-guide lär du dig hur man gör.

1. Ryggslag

Det första du ska göra om någon satt i halsen och behöver hjälp är att dunka den i ryggen. Ställ dig bredvid personen i fråga, lägg din ena hand högt upp på hens bröst och luta hen lätt framåt. Använd nu din andra hand och slå med handloven kraftigt mellan skulderbladen fem gånger.

2. Buktryck

Om det personen satt i halsen inte kommer upp med ett ryggslag så måste du göra fem buktryck, det kallades förut för Heimlichmanöver. Ställ dig bakom personen och knyt handen i en knytnäve. Placera din knytnäve under revbenen och ovanför naveln och ta sedan den andra handen utanpå. Böj personen lite framåt och tryck sedan kraftigt inåt och uppåt.

3. Upprepa vid behov

Om personen i fråga fortfarande inte lyckats hosta upp det som den satt i halsen så fortsätt upprepa fem slag och fem buktryck.

4. Hjärt- och lungräddning

Om personen som satt i halsen blir medvetslös så måste du göra hjärt- och lungräddning. Det gör du genom att varva mellan att göra trettio kompressioner och två inblåsningar. Fortsätt med detta, utan avbrott, till dess att du får hjälp av ambulans eller räddningstjänst.

Vill du veta hur man gör HLR? Kolla in vår guide.

Annons