Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Otippade ämnet att rensa öronen med – bubblar och fräser

27 aug, 2021 
Kvinna som håller sig för örat.
I en viral video syns hur en kvinna rensar sina öron med ett minst sagt otippat ämne som får det att bubbla och fräsa. Ämnet är inte speciellt hypat i Sverige men tycks förespråkas av flera amerikanska läkare.
Annons
5 vanliga myter om hygien som inte stämmerBrand logo
5 vanliga myter om hygien som inte stämmer

Öronvax är till för att hålla våra öron friska genom att fånga upp smuts och partiklar så att de inte tar sig in till de viktigare delarna av örat. För det mesta sköter örat rensningen av öronvax själv när vi till exempel tuggar eller rör på käken av andra anledningar.

Men en del människor producerar väldigt mycket öronvax och då kan det hända att örat misslyckas med att rensa ut det själv. Använder man sig av hörlurar som man stoppar in i örat riskerar man också att få vaxproppar.

Tänk på detta innan du rensar öronen

Till att börja med behöver vi klargöra att man ALDRIG under några omständigheter ska rengöra öronen själv hemma om man har opererat öronen, har en pågående infektion i öronen eller en trasig trumhinna.

Annons

Tops är också som bekant helt förbjudet att ha i örat och ingen expert rekommenderar någonsin det. Du kanske har hört det klassiska att man aldrig ska stoppa in föremål i örat som är mindre än en armbåge? Alltså ingenting.

Det är heller inte bra att rensa öronen för ofta, det är ju som nämnt tidigare faktiskt en del av örats naturliga försvar. Överdrivet rengörande kan i sin tur leda till infektioner.

Men om man har i övrigt friska öron som drabbats av envist vax som kliar eller gör att vi hör sämre finns det några beprövade metoder man kan använda sig av. Det bästa är dock alltid att rådgöra med läkare först då man inte alltid vet om att man har en infektion eller en perforerad trumhinna.

Rensa öronen med väteperoxid

I en viral video på TikTok syns hur kvinnan Ayisha häller väteperoxid i sitt öra för att rensa det. Det bubblar och fräser innan hon vänder på sig för att hälla ut vätskan och vaxet.

Annons
@ayishafrita

Lmao it doesn’t burn I just kept saying sizzling I mean bubbling😭 #health #earwax #sinus #tip

♬ original sound - ayisha

Och det är inte första gången en video med metoden blir viral. Det finns både experter som förespråkar metoden och experter som inte gör det. Svenska sajten Praktisk medicin skriver att man kan använda det innan en öronspolning hos läkare och att den då bör ha en styrka på 3 procent.

Steg för hälsa skriver att metoden rekommenderas för både öronsmärta och för att eliminera överflödigt vax som blockerar örat.

Viktigt att följa upp med alkohollösning

Howard LeWine är läkare och specialist i internmedicin på ett sjukhus i Boston och redaktör på Harvard Health Publishing. Enligt honom är det säkert att rengöra öronen själv hemma genom att använda sig av örondroppar eller sprayer som går att köpa på apotek, väteperoxid, babyolja och mineralolja.

Om man använder väteperoxid är det dock enligt honom viktigt att efteråt använda någon slags alkohollösning. Detta för att väteperoxid blir till vatten i örat vilket gör det fuktigt och en grogrund för bakterier. Alkoholen torkar ut örat igen.

Annons

Kan orsaka irritation i örat

Även Tonia Farmer, öron-, näsa- och halsläkare, berättar för The Sun att hon använder det själv på sin klinik.

– Generellt är det säkert att använda i öronkanalen. Men det ska inte användas om man har ett hål i trumhinnan eller ett öronrör.

Kritiska läkare avråder från metoden då det kan orsaka irritation i örat. Det bästa är därför alltid att rådfråga en läkare då våra öron är unika.

Säkra och effektiva sätt att rengöra örat på

Om man har en liten mängd vax som inte kräver ett läkarbesök finns det flera receptfria läkemedel från apoteket som man kan prova. Annars har dessa huskurer använts sedan lång tid tillbaka:

  • Massera runt örat och dra i det åt olika håll för att lossa vaxet
  • Lägg någonting varmt mot örat
  • Droppa lite babyolja eller olivolja i örat
  • Skölj örat försiktigt med ljummet vatten eller saltlösning

Källa: Praktisk medicin, Steg för hälsa, Harvard Health Publishing, The Sun

Foto: TikTok, TT

Annons