Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Nu börjar vaccineringen av 50-plussare i storstadsregionerna

10 maj, 2021 
Stockholm och en arm som får en spruta.
Under måndagen gick både region Stockholm och Västra Götaland ut med att man börjar vaccinera personer födda 1971 och tidigare. Nu räknar man med att kunna hålla en hög takt.
Annons
Nya lättnader för vaccineradeBrand logo
Nya lättnader för vaccinerade

Vecka 19 började med att Region Stockholm på måndagen gick ut med att man nu låter personer födda 1971 eller tidigare vaccinera sig mot coronaviruset och covid-19. Det är nästa steg i Fas 4, som inleddes i Stockholm i förra veckan, den 5 maj.

Några timmar senare gick även Region Västra Götaland ut med samma information. Det är en vecka tidigare än man hade beräknat, något som sägs bero på den höga vaccinationstakten.

Boka tid för vaccin – kolla tider ofta

– Vi väntar oss ett stort intresse från allmänheten. Många har väntat på detta. Hittar du inte en ledig tid kan du gå in och titta på vaccinatörens hemsida vid ett annat tillfälle, uppdateringar sker flera gånger per vecka, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen i ett pressmeddelande.

Annons

Tidigare låg åldersgränsen vid personer födda 1966 eller tidigare, så alltså personer som är 55 år eller äldre. Regionerna släpper för tillfället på fler åldersgrupper i spann om fem år.

Även Regionerna Värmland, Jönköping och Kalmar är igång med Fas 4 sedan förra veckan. Så här ser tidsplanen ut för Fas 4 i samtliga regioner i landet.

Hur bokar jag tid för vaccination mot covid-19?

Hur bokning för vaccination går till skiljer sig lite från region till region. Läs om just din region på 1177 vårdguiden.

Boka vaccination i Region Stockholm

I Region Stockholm kan du ladda ner appen Alltid Öppet och boka tid för vaccination där när din åldersgrupp blir aktuell.

Boka vaccination i Västra Götaland

I Västra Götaland sker vaccinering på vårdcentraler, sjukhus samt hos övriga aktörer med avtal med regionen. Här får du leta upp en vaccinationsmottagning du vill vaccinera dig på och boka tid direkt hos dem.

Boka vaccination i Region Skåne

Enligt den information som finns på 1177 i skrivande stund behöver du logga in på 1177 Vårdguiden med din E-legitimation och leta upp din vårdcentral där. Gå in i vårdcentralens bokningssystem och boka tid för vaccination direkt. Har du ingen E-legitimation får du ringa till din vårdcentral för att boka.

Läs mer om hur du kommer att kallas till vaccination i din region här.

Foto: TT Källa: 1177, Vårdgivarguiden Stockholm, Svenska Dagbladet

Annons