Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Så snabbt fylls tjejens flöde med ingrepp och fillers

29 dec, 2022 
ung tjej som kollar på sin mobil + bild på kvinna som gör en läppförstoring
SVT:s dokumentärserie Priset vi betalar ämnar att djupdyka i skönhetsindustrin och dess reklampelare – influerarna. I ett avsnitt testar journalisten Frida Söderlund TikToks algoritmer, för att se hur lätt det är som ung person idag att bli överöst med innehåll som berör ingrepp och operationer.
Annons

SVT:s Dokument inifrån släppte under december månad en dokumentärserie om influencers, skönhetsingrepp och plastikoperationer. I Priset vi betalar möter vi några av Sveriges största influencers, vilka visar upp och berättar om hur saker och ting går till i deras värld. Att skönhet och yta står högt i kurs är tydligt – och många av dem berättar i dokumentären att de är eller har varit beredda att gå långt för att få det "perfekta" utseendet. Något de på olika sätt också delat med sig av i sina kanaler – vilka tillsammans når flera hundratusentals följare varje dag, varav många är unga tjejer.

10 Hollywoodstjärnor som säger nej till skönhetsingreppBrand logo
10 Hollywoodstjärnor som säger nej till skönhetsingrepp

Se också: 10 kändisar som vägrar plastikoperation

I dokumentärens sista avsnitt gör journalisten och dokumentärskaparen, Frida Söderlund, ett test som ämnar att belysa hur snabbt det går att bli exponerad för innehåll som rör injektioner och skönhetsingrepp. Så här gick det.

journalisten frida söderlund i dokumentärserien priset vi betalar
Skaparen bakom dokumentärserien Priset vi betalar, journalisten Frida Söderlund.
Foto: Skärmdump SVT Play.

Ökad exponering för filler och ingrepp i sociala medier

I takt med att fler företag använder sociala medier för att marknadsföra sina produkter och tjänster har mängden inlägg med fillers, botox och ingrepp i sociala medier ökat. För att testa hur lätt det var att bli exponerad för den typen av innehåll, om man som ung tjej är intresserad av utseende, görs i dokumentären ett test. Dokumentärskaparen skapar ett falskt konto på TikTok där den enda informationen hon ger plattformen är att hon är en 18-årig tjej och att hon bor i Stockholm. Sen börjar hon scrolla.

Annons

Test: 20 minuters scroll räckte för algoritmen

Precis som alla stora sociala medie-plattformar så styrs även TikTok av algoritmer; vars jobb är att leverera innehåll som användaren bedöms vara intresserad av. Genom att kort stanna upp på innehåll som rör smink och utseende så dröjer det inte länge innan även inlägg om fillers och så småningom också operationer dyker upp. Efter 20 minuters scrollande handlade var mer än tredje klipp om det, berättar Frida Söderlund i dokumentären.

skärmdump priset vi betalar kvinna som ska opereras
Exempel på inlägg som dök upp vid dokumentärskaparens algoritm-test.
Foto: Skärmdump SVT Play.

– Bara genom att stanna upp vid vissa klipp har vi fått ett helt annat flöde än när vi startade, säger dokumentärskaparen som också intygar att de gjort testet flera gånger med samma utfall.

Något Frida menar på känns oroväckande.

– En ung tjej som är osäker på sitt utseende riskerar att hamna i en ström av videos som triggar henne till att vilja förändra sitt utseende.

I dokumentären framgår det också att TikTok tackat nej till att kommentera testet i en intervju. De har däremot skickat ett svar där de säger att: ”De är måna om att skydda användarna mot potentiellt triggande upplevelser. Bland annat går det att filtrera bort videos med vissa ord eller hashtags.”

Foto: SVT Play/TT.

Annons