Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Peter Jöbacks självutlämnande bok – övergreppen, uppväxten, karriären

12 nov, 2021 
Peter Jöback intervjuas i nyhetsmorgon och på sin bokrelease
I samband med släppet av sin nya självbiografi Att bära sig själv pratar Peter Jöback ut om sin mörka uppväxt som kantats både av missbruk, övergrepp och arbetsnarkomani.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
TV: 5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
TV: 5 snackisar från veckan som gått

Den nyblivna 50-åringens karriär har under nästan 40 år underhållit oss med sitt artisteri. Men dolkkära världsstjärnan Peter Jöbacks liv har också kantats av en hel del motgångar och svärta. Teman somt han på ett mycket utlämnande sätt skildrar i sin nya självbiografi Att bära sig själv.

Peter Jöback och omslaget till självbiografin Att bära sig själv
Peter Jöbacks självbiografi – Att bära sig själv. Omslaget till boken är gjort av uppskattade konstnären Stina Wirsén. Foto: TT.

I en intervju i TV4:s Nyhetsmorgon berättar han om sitt liv och vad som fick honom att skriva boken.

Att bära sig själv pendlar mellan ljus och mörker

Peter har tidigare berättat om sin mörka barndom offentligt, men nu menar han att syftet med boken är att få sammanställa det fina och det fula i ett och samma paket. Man får därför ta del av både historier prydda med stjärnglans – likväl som berättelser med ett nästintill avgrundsdjupt mörker.

Annons

Han menar också på att genom att berätta sin historia att han kan stänga och acceptera det som varit svårt – samtidigt som han hoppas på att med boken kunna inspirera och hjälpa någon annan som blivit utsatt.

Peter Jöback om övergreppen som format hans liv

– Det bästa jag gjort i mitt liv är att be om hjälp, säger Peter Jöback i Nyhetsmorgon.

Han hade hamnat i destruktiva beteenden till följd av en hård uppväxt och sexuella övergrepp. När han tillslut blev konfronterad av sin manager vågade han tillslut be om hjälp, varpå han hamnade på behandlingshem.

– Jag trodde alltid att jag hade varit en, om man får säga det så, ”kåt 13-åring”. Dom bankade in det i mitt huvud de två första veckorna att ”det här var ett övergrepp, och det var inte ditt fel”. Den första mannen sa alltid efter att han var klar ”vad begåvad du är, vad fin du är”. Jag hade aldrig upplevt att en äldre man sa så, min pappa var alldeles för självupptagen så jag hade ett så starkt behov av den bekräftelsen.

Annons

"Övergrepp är aldrig ett barns fel"

Han fortsätter:

– Då frågade dom mig ”vad svarade då?”, jag sa att jag kunde göra det igen. Då frågade dom ”varför tror du att du sa så?” – och det var då det brast för mig: jag ville ju att han skulle tycka om mig. Det är sådant som många av oss som varit med om övergrepp tampas med, att vi lägger skulden på oss själva. Men övergrepp är ALDRIG ett barns fel!

Se också Allt om Peter Jöbacks familj: okände musiktalangen och brodern Mikael Jöback, maken Oscar Jöback och barnen Vega-Lee och Iggy-Lou.

Källa: TV4.
Foto: TV4/TT.

Annons