Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Paret Mandelmann anmäls för brott mot allemansrätten

14 sep, 2021 
Marie och Gustav Mandelmann.
TT
Gustav och Marie Mandelmann bjuder in tv-tittarna till sin gård. Men de som vill se den med egna ögon har det svårare eftersom paret satt upp en grind.
Den har nu anmälts till länsstyrelsen.
Annons
TV: Familjen Mandelmann – 5 saker du kanske inte vissteBrand logo
TV: Familjen Mandelmann – 5 saker du kanske inte visste

Marie och Gustav Mandelmann är ett mycket omtyckt par på TV4 där tittarna får följa med och se deras arbete och liv på gården i skånska Djupadal.

Men nu har paret Mandelmann hamnat i trassel med länsstyrelsen. Någon har nämligen anmält en grind som de satt upp vid en infartsväg till deras gård, något som Ystads allehanda rapporterar om.

Därför anmäls paret Mandelmann

Vid grinden står också ett gäng skyltar uppsatta med budskap som ”Stängt, endast behöriga”, ”Entré genom butiken” och ”Här börjar Mandelmanns trädgårdar – bortom denna gräns behöver du bära ett giltigt entrébevis”.

Marie och Gustav Mandelmann vill ha lite privatliv på gården.
Marie och Gustav Mandelmann vill ha lite privatliv på gården.

Vägen används bland annat av vandrare som vill ta sig till Rörums backar och naturreservatet Sträntemölla.

Annons

Anmälaren menar att grinden bryter mot allemansrätten och att det ”måste väga tyngre än Mandelmanns upplevelse av störd hemfrid”.

Marie Mandelmanns svar på anmälan

Tidningen har också pratat med Marie Mandelmann, som berättat att paret satte upp skyltarna för att de fått oinbjudna gäster, vandrare som genar genom visningsträdgården och de har en känsla av att aldrig få vara i fred.

– Det finns andra vägar att gå för att komma upp i backarna. Självklart ska alla ha tillgång till naturen, men helst inte via vår trädgård, säger Marie Mandelmann till Ystad allehanda, och menar att hon är ledsen över att folk inte förstår att de bara vill vara ifred.

Länsstyrelsen syn på situationen

Hon välkomnar länsstyrelsens utredning, samtidigt som hon hoppas att de komma fram till någon kompromiss.

– De får gärna komma. Vi kan kanske tillsammans komma fram till någon annan lösning.

Per Levenskog vid länsstyrelsen i Skånes naturprövningsenhet är handläggaren vars bord anmälan hamnat på.

– Om någon sätter upp ett staket som hindrar allmänheten att ta sig ut i naturen kan vi förelägga om att ordna en passage. Om staketets enda syfte är att stoppa folk kan vi kräva att det tas bort. Men i det här fallet är grinden öppningsbar och det är snarare budskapen på skyltarna som är ett problem. Och skyltning är inte länsstyrelsens ansvar, säger han till tidningen.

Foto: TT

TV: Här är 10 av höstens svenska TV-serier att se fram emotBrand logo
TV: Här är 10 av höstens svenska TV-serier att se fram emot
Annons