Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Corona: Pandemilagen kan börja gälla redan 10 januari

28 dec, 2020 
Mall of Scandinavia och Lena Hallengren.
Den tillfälliga pandemilagen kan börja gälla redan i början av januari, meddelade socialminister Lena Hallengren. Går lagen igenom kan regeringen stänga ner restauranger, butiker och köpcentrum som inte klarar att förhindra trängsel.
Annons
Här är restriktionerna som gäller över jul och nyårBrand logo
Här är restriktionerna som gäller över jul och nyår

När socialminister Lena Hallengren berättade om planerna på en ny pandemilag i början av december meddelade man att den skulle börja träda i kraft från den 15 mars 2021.

Under en pressträff på måndagsförmiddagen meddelade ministern att man under dagen kommer att lämna in en lagrådsremiss till riksdagen om den tillfälliga pandemilagen, och att den skulle kunna börja följas redan den 10 januari 2021, och gälla till och med den sista september samma år.

Påverkar kollektivtrafik och gym

Lagen ger regeringen, myndigheter och kommuner större befogenheter kring att hindra smittspridningen av coronaviruset och sjukdomen covid-19. Det innebär exempelvis hårdare förordningar för att förhindra trängsel på platser som INTE kan styras av ordningslagen.

Det gäller bland annat köpcentrum, gym, kollektivtrafik, campingplatser, flygplatser och campingar med mer. Man ska även kunna begränsa möjligheten av hyra ut lokaler, som föreningslokaler och festlokaler.

Annons

Det kan också bli aktuellt att begränsa antalet människor som max får samlas på offentliga platser som på torg, i parker eller på badplatser.

Enligt lagförslaget ska regeringen kunna ge exempelvis länsstyrelserna befogenhet att införa regionala restriktioner, samt att de ska kunna begränsa öppettider eller kräva stängning om reglerna inte efterlevs.

Den som inte följer reglerna under pandeminlagen kan straffas med vite eller böter – även individer.

– Länsstyrelserna kommer att få en budgetförstärkning för att kunna hantera detta så snart som möjligt. Den som bryter mot bestämmelser om att inte vistas på allmän plats kan dömas till böter, säger socialminister Lena Hallengren på presskonferensen om den nya lagen.

Varför behövs en pandemilag?

Hittills har regeringen enbart haft smittskyddslagen och ordningslagen som verktyg mot smittspridningen och covid-19, vilket innebär att exempelvis situationer som trängsel på bussar och i butiker inte omfattas, eller att Skansen kunde ha fortsatt öppet medan Liseberg var tvunget att stängas.

”Ingen av den lagstiftning vi har träffar alla verksamheter som vi skulle vilja reglera under pandemin”, har Lena Hallengren tidigare uttryckt.

Foto: TT

...

Läs mer:

Nya restriktioner: Munskydd i kollektivtrafik och sänkt maxantal på flera platser

Utbildningsministern: Nationella proven våren 2021 ställs in

Nya pandemilagen: Det här gäller – och därför behövs den

Annons