Utbildningsministern: Nationella proven våren 2021 ställs in

Utbildningsminister Anna Ekström.
Coronapandemin - de restriktioner gäller i Sverige just nu
Slå på ljud

Den 7 december återgick landets gymnasieskolor till fjärr- eller distansundervisning. Och efter luciahelgen fick Stockholmsregionens högstadieelever också börja studera på distans, för att försöka minska smittspridningen av coronaviruset.

Snart går landets elever på julledighet, och många undrar vad som kommer att gälla efter helgerna och för vårterminen.

Nationella proven ställs in 2021

På en pressträff under tisdagsmorgonen meddelande utbildningsministern Anna Ekström också att man planerar att ställa in de nationella proven som skulle ha hållits under våren 2021. Detta gäller för grundskolan, gymnasiet och vuxenutbildning.

– Skolan behöver goda förutsättningar att planera. Därför ger vi nu, i god tid, besked om att Skolverket har beslutat att ställa in de nationella proven under våren 2021. Skolverkets beslut är nödvändigt, även om det så klart inte är önskvärt, säger Anna Ekström.

Anledningen är att det inte går att hålla dessa årliga och betygsstödjande prov på ett smittsäkert vis, och att utbildningen påverkats så pass mycket under året.

– Provens funktion är att vara betygsstödjande, men det förutsätter att eleverna fått den undervisning som krävs, säger Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson.

Underlättar för lärarna

Han också förklarar att den här åtgärden innebär att en stor administrativ börda lyfts från de redan så pressade lärarnas axlar.

– En annan effekt är att den tid som annars läggs på nationella prov då kan läggas på undervisning istället.

Anna Ekström säger också att det är läge för skolans huvudmän att börja skilja på vilka av lärarnas uppgifter som är undervisning och inte.

– Till exempel kan huvudmän och rektorer se över om det går att minska antalet föräldramöten, antalet projekt och utvecklingsarbeten. På samma sätt som jag utgår ifrån att personal kan jobba hemifrån om de inte måste vara på plats, så utgår jag ifrån att studiebesök inte sker nu, säger ministern.

Beslut om skolan för våren 2021

Peter Fredriksson rapporterar att det sammanlagt är fyra beslut man tagit kring skolan och vårterminen, men att mer information kommer att komma efter helgerna. Dessa fyra beslut är:

  1. Alla nationella prov ställs in, med undantag för årskurs 3 i grundskolan och sameskolan, och årskurs 4 i specialskolan.
  2. Det blir ingen nationell insamling av de prov som genomförs, ingen inrapportering krävs av lärarna.
  3. Skolverket ska förse lärarna med bedömningsstöd de kan använda för att följa upp elevers lärande på andra sätt, och kunna sätta betyg.
  4. Det obligatoriska bedömningsstödet för elever i åk 1 utgår våren 2021.

Undantagen för årskurs 3, sameskolan och 4 i specialskolan beror på att dessa inte utförs på samma sätt som de vanliga, utan är en del av undervisningen och pågår under en längre period.

Foto: TT

...

Läs mer:

Kravet: Lärare ska få förtur till coronavaccinet

Så snabbt ger Pfizers vaccin immunitet

Nya pandemilagen: Det här gäller – och därför behövs den

Utvald läsning