Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Löfven: Då måste restauranger, barer och kaféer stänga

24 feb, 2021 
Stefan Löfven om nya restriktioner för serveringsställen.
Regeringen och Folkhälsomyndigheten skärper tonen ytterligare – och även restriktionerna. Idag presenterades nya åtgärder för serveringsställen, butiker och idrottstävlingar.
Annons
Restriktioner under sportlovet 2021 — det här gällerBrand logo
Restriktioner under sportlovet 2021 — det här gäller

Under en presskonferens på onsdagseftermiddagen, med statsminister Stefan Löfven, socialminister Lena Hallengren, utbildningsminister Anna Ekström och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson presenterades en del nya åtgärder för att bromsa smittan av covid-19 och coronaviruset.

Vi har under den senaste dagarna sett en oroväckande uppgång i antal fall i flera regioner, även när det gäller de som behöver sjukhusvård för covid-19. Mycket pekar på att vi är på väg in i en tredje våg, och sportlovet innebär att många kommer att vara på resande fot – trots rekommendationer om att inte träffa människor utanför det egna hushållet.

Det var sedan tidigare väntat att det gällde nya restriktioner nationellt för butiker, krogar och restauranger. Tidigare i veckan kom hårdare rekommendationer för bland annat region Stockholm.

Serveringsställen måste stänga tidigt

Och mycket riktigt. Stefan Löfven meddelande att regeringen gör det möjligt för Folkhälsomyndigheten att begränsa öppettiderna för samtliga serveringsställen – alltså allt från kaféer till restauranger och barer.

Annons

– Från och med 1 mars kommer serveringsställen behöva stänga klockan 20:30 på kvällen, gäller alla serveringsställen oberoende om alkohol serveras, säger Johan Carlsson under pressträffen.

Enligt Johan Carlson ska avhämtning inte begränsas av de nya restriktionerna, utan de gäller främst för sittande gäster.

Nytt maxantal i butiker

Myndigheten ska också snabbremittera ett nytt förslag på begränsat antal människor som får vistas i butiker, gallerior, köpcenter och på gym. Här kommer man även att se över hur matserveringar ser ut inom gallerior och köpcentrum.

Folkhälsomyndigheten vill att bara en person per hushåll handlar i butik samtidigt, inte familjer och inte grupper med människor. Det blir upp till handeln att reglera detta.

Hur många personer maxantalet kommer att röra sig om, eller hur det ska utformas, är inte bestämt. Men vi kan väntas oss besked inom kort.

Begränsar idrotten igen

Folkhälsomyndigheten ar sätt en oväntat stor smittspridning inom idrotten, även bland unga. Så nu ser man anledning att skärpa råden kring tävlingar.

Annons

– Tävlingsidrotten har blivit mer omfattande än vad som avsågs, vi vill därför ta bort skrivningarna att det är tillåtet med enstaka matcher för barn och unga födda 2002 eller senare, säger Johan Carlsson.

Lena Hallengren förtydligar att det även gäller en avrådan kring läger, matcher och cuper för unga.

De har även en dialog med Rikdidrottsförbundet om övrig tävlingsverksamhet för vuxna. Stefan Löven berättar också att Länsstyrelsen i samråd med regionala smittskydd har befogenhet att stänga ner verksamheter lokalt.

Om resor säger Johan Carlson:

– Du ska absolut inte ge dig ut på en resa till fjällen eller släkt och vänner om du känner dig det minsta sjuk, eller om du vet med dig att du och din familj inte klarar av att följa de regler som finns.

Lättar upp för skolorna

Samtidigt som man inför hårdare restriktioner mot många delar av samhället vill regeringen förtydliga att skolan ska hållas öppet så gott det går.

– Om det behövs, då tvekar vi inte att stänga skolor. Det har gällt hittills och kommer att gälla också framöver. Men skolorna ska vara det sista vi stänger och det första vi öppnar, säger utbildningsminister Anna Ekström.

Foto: TT

Annons