Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Löfven: Betydande risk för en tredje våg

18 feb, 2021 
stefan löfven
Sverige befinner sig i ett skört läge och risken för en tredje våg är betydande. Det säger statsminister Stefan Löfven på en presskonferens. Därför förlängs nu restriktionerna.
Annons

Videon kunde inte hittas

De nuvarande restriktionerna ligger fast och förlängs till 7 mars.

Det meddelar statsminister Stefan Löfven på en presskonferens med socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson.

Det innebär att kommuner och regioner uppmanas att hålla icke nödvändig verksamhet stängd.

Vad som är icke-nödvändig verksamhet avgör regionerna själva men det kan till exempel vara idrottshallar, simhallar, museer och djurparker. Däremot får fritidsaktiviteter för barn och unga fortsätta.

– Det finns en betydande risk för en tredje våg. Det måste vi ta på allvar. Hälsa och liv kommer först, säger Stefan Löfven.

Löfven: ”Tänk på hur ni beter er”

Inför sportlovet uppmanar han dem som ska ut och resa att tänka efter hur de beter sig på till exempel bensinmackar och i liftkön.

– Att hålla avstånden är det viktiga, oavsett vilket sammanhang man än är i , säger statsministern.

Han påminner också om de gamla råden, att stanna hemma när man är sjuk och att jobba hemifrån om det går.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson betonar även han vikten av att fortsätta följa råd och restriktioner.

– Tredje vågen hänger på oss själva. Vågen finns redan här och den kan flamma upp väldigt fort om följsamheten sjunker, säger han.

Foto: SVT

Annons