Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Nu får lärarna ta elevernas mobiltelefoner på lektionerna – nya lagen

01 aug, 2022 
Barn står på led för att lämna in telefon i korg hos läraren

Ny skollag träder i kraft under måndagen 1 augusti. Denna gör det bland annat möjligt för lärare att beslagta elevers mobiltelefoner under lektionstid.

För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Under måndagen 1 augusti träder nya skollagen in. Denna ska underlätta för lärare att kunna upprätthålla en god studiero i klassrummet, bland annat genom att förbjuda eleverna från att ha sin mobiltelefon under lektionstid.

Så här tycker lärarna och eleverna om nya åtgärden.

Se också – Anders Hansen: Så stänger du av skärmhjärnan

Anders Hansen: Så stänger du av skärmhjärnanBrand logo
Anders Hansen: Så stänger du av skärmhjärnan

Lärare positiva: "Får en större makt"

Utöver att beslagta mobiltelefoner, har också skolan rätt att införa helt mobilfria dagar eller lektioner. Målet med lagförändringen är att kunna öka tryggheten i klassrummen och förbättra arbetsklimatet för eleverna. En utveckling som lärare, enligt Svante Tideman, vice förbundsordförande vid Lärarnas riksförbund, tycker är rätt.

svante tideman
Foto: Skärmdump TV4

– Vi tycker ju att det är positivt att man förändrar lagen så att det blir läraren som får större ansvar att se till hur mobilerna används, att lärarna får en större makt och är de som bestämmer hur man får använda en mobiltelefon i klassrummet, säger Svante Tideman, i en intervju med TV4.

Annons

Vill begränsa kränkande fotografering i skolmiljön

De hoppas också att lagen ska kunna begränsa oönskad fotografering i klassrummen, berättar Svante Tideman i samma intervju.

– Det kan vara ett väldigt stort störningsmoment, speciellt när det de gäller de här avarterna vi har sett ibland. Där elever filmar klasskamrater eller till och med lärare. Det är jätteviktigt att det tydliggörs i den här nya lagen att den här formen av kränkande fotografering är helt oacceptabel.

Så säger eleverna hittills om lagen

Hur elever tar emot nya lagen nu efter sommarlovet återstår att se. Men på Bredängsskolan i södra Stockholm, där man redan haft mobilförbud i två år, råder delvis delade meningar.

Mobilskåp
Mobilskåpet där eleverna i Bredängsskolan lämnar in sina mobiler. Foto: Skärmdump TV4.

– Vi är mer med varandra och har andra saker att göra i stället för att bara sitta och titta på våra mobiler, så jag tycker det är bra, säger Keya Rafique som går på skolan, i en intervju med TV4.

En annan elev på skolan, menar att det är lite överdrivet att låsa in telefonerna hela dagen, och inte bara lektionstid.

– Vi skulle kunna ha mobilerna vanligt under dagen, men sen när lektionen börjar så skulle läraren kunnat samla in dem, säger Sofia Rahmani, i samma inslag.

Källa: TV4, Regeringen
Foto: TT/TV4S

Annons