Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Så heter de flesta chefer i Sverige idag – 10 vanligaste namnen

21 apr, 2022 
chef jobbar vid dator
Ledarna har gjort en undersökning för att ta reda på vad det vanligaste namnet är bland chefer idag. På en topp tio lista är det mans-namn på de första åtta platserna. Först på plats nio hittar vi Sveriges vanligaste namn, Anna.
Annons

Sveriges chefsorganisation Ledarna har gjort en undersökning bland 95 000 chefer i Sverige för att ta reda på vilket som är det vanligaste chefsnamnet just nu.

I listan kan man se att det saknas både jämställdhet och mångfald, menar Andreas Miller som är ordförande i Ledarna, när han gästar Nyhetsmorgon i Tv 4. Till exempel är det först på nionde plats som man hittar ett kvinnonamn.

Se även: 10 udda namn som Skatteverket godkänt eller nekat

Speciella namn som Skatteverket godkänt eller nekatBrand logo
Speciella namn som Skatteverket godkänt eller nekat

Vanligaste namnen bland chefer i Sverige idag

Så här ser listan över de vanligaste namnen ut på personer i chefspositioner i Sverige idag.

  1. Mikael
  2. Anders
  3. Johan
  4. Peter
  5. Thomas
  6. Magnus
  7. Fredrik
  8. Stefan
  9. Anna
  10. Maria

Efterlyser mer mångfald och jämställdhet

– Vi ser att det är åtta män och två kvinnor på listan. Och det här inte bilden vi vill ha. Vi vill bredda bilden av vem som kan och vill bli chef, säger Anders Miller till Nyhetsmorgon.

Annons

Miller tror på att inte ha för många som är för lika på arbetsplatser. Att det gynnar företagen att tänka på att ha anställda med olika bakgrunder.

– Det är faktiskt affärsnytta att jobba med jämställdhet och mångfald. Lika, lika tänker väldigt lika och det blir inte bra om man ser inte alla kunders behov.

Något han menar att den här listan inte alls speglar.

– Då vill man ju ha en lista där Anna och Maria klättrar uppåt och vi vill förstås också ha in kanske Farrah och Amir som exempel på namn som över huvudtaget inte finns på den här listan.

Namnen speglar också hur vanliga namnen är

Namnen på listan speglar också hur vanliga namnen är här i Sverige. Mikael, Johan, Anders och Peter är med på topplistan över Sveriges vanligaste namn på män. Anna är Sveriges vanligaste namn och Maria ligger på topp tre för kvinnor.

– Det är klart att det är en bild av vad vi heter i Sverige men det är också en bild av att vi fortfarande har en väldigt stark norm av vem som kan vara chef i Sverige, fortsätter Andreas Miller.

Annons

Han menar att arbetsgivare måste utgå mer från kompetens.

– Och faktiskt ta reda på ”vad har jag för förutfattade meningar om vem som kan och vill bli chef"?

Mindre fokus på jämställdhet på arbetsplatser idag

I Ledarnas jämställdhetsbarometer, där de årligen stämmer av just jämställdhetsfrågor på arbetsplatser i Sverige kan man i den senaste se att man inte fokuserar lika mycket på jämställdhet längre.

– Jämställdheten har tappat fart, cheferna säger att den är lägre prioriterad än jämfört med tidigare, färre får utbildning i jämställdhetsfrågor och ser man på bolagsstyrelser i Sverige är fortfarande 73 procent män, säger Anders Miller.

Källa: Nyhetsmorgon Tv 4 Foto: TT

Annons