Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Marit Björgen hånas för sin muskulösa kropp: ”Ber mig att klä på mig”

15 okt, 2021 
Marit Björgen i Skavlan nu, och när hon vann Årets kvinnliga idrottare på norska idrottsgalan 2012
När längdskidåkerskan Marit Björgen gästade Skavlan berättade hon om hatkommentarerna hon fått ta emot på grund av sin muskulösa kropp. – Man blir förstås sårad, säger hon i programmet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Idrottskvinnorna som sagt ifrån mot sexistiska kläderBrand logo
Idrottskvinnorna som sagt ifrån mot sexistiska kläder

Norska längdskidåkerskan Marit Bjørgen, 41, blev under sin aktiva tid längdskidåkaren med flest världscupssegrar genom tiderna, under säsongen 2011/2012. Totalt har hon över 140 segrar, bestående av både OS-guld, VM-guld och WC-segrar.

Men all framgång har inte bara kommit med fördelar. Rampljuset har också medfört regelbundet återkommande nedvärderade kommentarer om hennes muskulösa kropp. I ett avsnitt av Skavlan berättar hon om tiden.

– Man blir förstås sårad, säger Marit Björgen i programmet.

Vann Årets kvinnliga idrottare – kroppen ändå i fokus

Under sin storhetstid kammade idrottaren år 2012 hem pris för Årets kvinnliga idrottare på norska idrottsgalan. Hennes sportsliga insatser var dock inte det som främst hamnade i fokus efter den kvällen.

Annons

– När jag fick pris på Idrottsgalan syntes musklerna på ett foto, eftersom jag bar en ärmlös klänning. Då fick jag höra att jag borde klä på mig mer, säger Björgen och fortsätter:

Marit Björgen på norska idrottsgalan
Elitidrottaren när hon vunnit pris på norska Idrottsgalan 2012. Foto: TT.

– Det är viktigt att tänka på att alla är olika och har olika kroppar. Och min kropp har ju gjort att jag blivit världens bästa längdskidåkare. Jag är stolt över den och vill visa den, men det blev till slut att man klädde på sig och försökte skyla sig.

Kritiken mot Skavlan – bad henne spänna musklerna

Längdskidåkerskan har tidigare medverkats i Fredrik Skavlans talkshow, men i hennes kommande självbiografi Vinnarhjärta går att utläsa att hon inte var särskilt nöjd med den intervjun.

Marit Björgen i Skavlan
Marit Björgen i Skavlan. Foto: SVT.

Det var 2010 och Björgen bar en kortärmad tröja i programmet, varpå Skavlan ska ha bett henne spänna musklerna inför publik och tv, vilket ska gett henne en obehaglig känsla. Utöver det ska lättklädda bilder på Björgen när hon tränade ha visats i programmet, och hela intervjun beskriver hon i boken som ”fullständigt överrumplande”, rapporterar norska Dagbladet.

I fredagens avsnitt av Skavlan, som sänds på SVT1 kl 20.00, får de två chansen att begrava stridsyxan, då Marit Björgen gästar igen. Övriga gäster i avsnittet är komikern Henrik Dorsin, artisten Miriam Bryant och biologen Merlin Sheldrake.

Källa: SVT, norska Dagbladet.

Foto: SVT/TT.

Annons