Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Malin Åkermans tuffa uppväxt med en deprimerad mamma

08 nov, 2022 
Ebba S. Dahlman
Image Press Agency
Malin Åkermans barndom präglades av att hennes mamma led av manisk depression.
I dag har hon fått hjälp och de har lappat ihop mor- och dotterrelationen, men erfarenheten har präglat skådespelaren.
– Jag önskar att hon hade hade haft verktygen att prata om det på den tiden, säger hon i en ny intervju.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Hollywoodkändisarna som gift sig 2022 – se bilderna härBrand logo
Hollywoodkändisarna som gift sig 2022 – se bilderna här

Den svenska hollywoodexporten Malin Åkerman har varit med i stora produktioner så som 27 Dresses, The Heartbreak Kid och The Proposal. I en ny intervju med amerikanska hälsotidningen Shape avslöjar Malin nu att hon hade andra karriärplaner innan hon slog igenom som skådespelare.

– Barns psykiska hälsa har länge varit ett ämne jag brinner för. På universitetet pluggade jag faktiskt psykologi för att bli barnpsykolog. Det förverkligades inte då, men nu är vi här, berättar hon för tidningen.

Psykisk ohälsa är något som stjärnan har förstahandserfarenhet av, då hon växte upp med en mamma som kämpade med en tuff depression.

Malin Åkerman om hur hon jobbar med psykisk hälsa

Malin är aktuell med ett större samarbete tillsammans med ideella organisationen On Our Sleeves, som jobbar med att bekämpa stigmatisering av att prata om psykisk ohälsa i ung ålder.

Annons

Hon avslöjar att hon själv har utvecklat rutiner som hjälper henne att behålla mental stabilitet. Något som troligtvis varit nödvändigt för att överleva i det hektiska hollywoodklimatet.

– Jag tränar och mediterar. Sedan försöker jag att alltid avsätta 10 till 20 minuter om dagen där jag prioriterar mig själv. Oavsett vad det är. Om jag behöver stirra in i väggen i 20 minuter, så gör jag det. Om jag behöver en kopp te samtidigt som jag lyssnar på musik, då är det toppen, säger hon och rekommenderar andra att göra detsamma om de har möjlighet.

– Jag brukar lägga in det i schemat, för då blir det av. Jag märker direkt om jag låter bli att göra det en dag, då blir jag stirrig.

Malin Åkerman om att växa upp med en deprimerad mamma

Ämnet kring psykisk ohälsa ligger skådespelaren varmt om hjärtat. Inte minst eftersom att hon såg att mamma Pia Åkerman led av depression när hon var ung.

– Min mamma har kämpat med manisk depression under hela sitt liv. Som barn var det väldigt förvirrande att växa upp med en deprimerad mamma utan att prata om det eller förstå det, säger Malin till tidningen.

Annons

Hon förklarar vidare att klimatet såg annorlunda ut när hon växte upp. Det fanns inte lika många forum eller möjligheter att diskutera psykisk hälsa. Det fanns ett tydligt stigma.

– Jag önskar att det hade funnits en dialog; jag önskar att hon [Malins mamma red.s anm.] hade hade haft verktygen att prata om det på den tiden. Vi hade kunnat gå till någon och jag hade kunnat få stöd. Det, tror jag, är något som jag tagit med mig från erfarenheten.

Malin Åkerman med mamma Pia Åkerman
Malin Åkerman med mamma Pia Åkerman på röda mattan inför biopremiären av filmen En del av mitt hjärta, där Malin spelar en av huvudrollerna.

Så är Åkermans relationen till hennes mamma i dag

I dag kan Malin och hennes mamma Pia prata fritt om psykisk hälsa. Men vägen dit var lång.

– Hon jobbar på det och det är jättehärligt, det finns inget stigma runt det. Men det var tufft att bryta igenom isen mellan oss och verkligen börja prata om det som hade påverkat vår relation, förklarar Malin för tidningen. Hon fortsätter:

– Vi har verkligen kommit närmre och läkt nu.

Se också: 5 Snackisar från veckan som gåttBrand logo
Se också: 5 Snackisar från veckan som gått

Malin är mamma själv i dag, till sonen Sebastian Zincone, och tänker mycket på hur den offentliga diskussionen kring ämnet har förändrats under åren.

Annons

– Jag har en pojke och han är så full av känslor som han pratar om öppet och fritt. Det är så fint att se, säger hon.

– Jag hoppas verkligen att det är ett tecken på att den nya generationen som vi uppfostrar kommer att kunna dra nytta av att ha konversationen, att prata om hur de faktiskt mår och att det sker ett skifte i samhället när de växer upp. Att vi bryter de generationsöverskridande mönstren som vi har oss efter våra föräldrar, som inte hade resurserna att prata om det.

Foto: J M Warren/Shutterstock

Annons